Small preview image

Seagate Momentus XT är den andra generationens hybridhårddiskar som sammanför mekanisk lagringsteknik med den nya solid-state-tekniken. Momentus XT är en 2,5-tums hårddisk som förutom en 7 200 RPM mekanisk kontroller även utrustats med 32MB minnesbuffert och sist men inte minst, 4GB SLC NAND flashminne. Just flashminnet är givetvis nyckeln och Seagate menar att deras Momentus XT på detta vis ska få SSD-lik prestanda genom att utnyttja det snabbåtkomliga SLC NAND flashminnet.

När nu de första testerna av enheten dykt upp på Internet visar det sig föga oväntat att så inte är fallet. Men att Seagate samtidigt tagit hybridtekniken till en helt ny nivå där den faktiska prestandan vid användning ser ut att påverkas klart positivt, utan att priset skjuter i höjden. Just system och programladdningar påverkas mest, då Seagates hybridteknik endast påverkar läsprestandan i enheten.

Seagate Momentus XT är precis vad det låter som, ett mellanting av en SSD och en vanlig hårddisk, både sett till pris och prestanda. Men fördelarna verkar uppväga nackdelerna där man på Anandtech menar att alla bärbara datorer borde skeppas med hybridhårddiskar likt Momentus XT, om man inte går hela vägen vill säga och väljer en dyrare SSD-enhet.

Seagate har i alla fall visat att det fortfarande finns användning för hybridhårddiskar och vi ser fram emot att se nya modeller baserade på samma teknik.

Prestandatester för Momentus XT finns att hitta på Anandtech och HotHardware

alt

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid