Seagate tillkännager idag att förvärvet av Samsungs hårddisk-division är slutförd, och att den numera tillhör Seagate. Då har vi officiellt bara fyra hårddisktillverkare kvar på marknaden, och snart tre om Western Digital får som de vill med uppköpet av Hitachi.

Affären mellan Seagate och Samsung gick på 1,4 miljarder dollar och ger Seagate alla tillgångar, infrastruktur och anställda som tillhörde Samsungs hårddisk-division. Som del i affären kommer Seagate att förse Samsung med hårddiskar för deras datorer och konsumentprodukter, medan Samsung ska förse Seagate med halvledarkomponenter (NAND-kretsar) som behövs till Seagates företagslösningar av SSD-enheter. De har även skrivit på ett förlångt licens-avtal för patent från båda parterna och inlett ett samarbete för att utveckla lagring för företagslösningar.

”Together, Seagate and Samsung have aligned our current and future product development efforts and roadmaps in order to accelerate time-to-market efficiency for new products and position us to better address the increasing demands for storage,” sa Steve Luczo, vd och styrelseordförande på Seagate. ”It is an exciting time in the industry with rapidly evolving opportunities in many markets including mobile computing, cloud computing, and solid state storage.”


Konkurrensen på hårddiskmarknaden blir allt mindre

Seagate kommer att fortsätta sälja vissa hårddiskar under Samsungs varumärke under en övergångsperiod på 12 månader. Affären innebär att vi nu bara har fyra aktörer kvar på marknaden en siffra som kan komma att krympa ytterligare framöver. Western Digital har för avsikt att köpa upp Hitachi, förutsatt att affären går igenom kommer det bara finnas tre tillverkare av hårddiskar: Seagate, Western Digital och Toshiba. Toshiba har tidigare bara tillverkar 2.5-tumshårddiskar och försöker slå sig in på marknaden för 2.5-tumshårddiskar.


Relaterade nyheter:

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Swedish BerserkJacob Hugossondj christian Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
dj christian
Gäst
dj christian

Kan man inte göra tummen ner på nyheten? Inte artikeln i sig men att hdd-marknaden i sig verkligen suger just nu.

Svensken
Medlem
Svensken

Detta är tråkiga nyheter. Risken är att konkurrensen sjunker och då lär det ta ännu längre tid innan HDD priserna normaliserats.