SK Hynix säger sig nu ha lyckats färdigställa minnesstandarden HBM3 som ska blir nästa generations minne för lösningar som datacenter och plattformar för maskininlärning.

Samtidigt som minnesstandarden HBM2E lanserades under förra året ska utvecklingen av HBM3 ha börjat ta fart ordentligt. Nu menar SK Hynix att man lyckats färdigställa nästa generations videominne.

Det nya minnet kommer att finnas tillgängligt i två utföranden: 24 GB eller 16 GB där den förstnämnda består av en 12-Hi stapel av 2 GB-moduler och den andra med en 8-Hi. Enligt tillverkaren ska tjockleken hos modulerna ha krympts till 30 mikrometer.

Sett till prestanda kommer den senaste generationen leverera en bandbredd om 819 GB/s per stapel. Detta innebär en ökning på hela 78 procent jämfört med dagens HBM2E med sina 460 GB/s. Tar vi existerande beräkningskort som Nvidias A100 och uppdaterar minnesstandarden till sex staplar HBM3 ser vi en total minnesbandbredd på upp till 5 TB/s och en minnesmängd på 144 GB för en GPU om hela stapeln används.

Chansen att vi får se denna minnesstandard dyka upp i konsumentprodukter är förmodligen relativt liten. AMD har tidigare lanserat grafikkort utrustade med HBM-minne men har sedan dess gått över till GDDR-standarden. HBM3 lär således bli exklusiv för just datacenter och dylika lösningar.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid