Den nya USB 3.0-standarden väntas under 2012 att få sitt stora genomslag och på riktigt bli en USB 2.0-ersättare. På CES avslöjar organisationen som håller i USB-standarden att USB 3.0 även kommer hitta in i surfplattor och smartphones, och erbjuda bland annat snabbare batteriladdning.

USB behöver ingen introduktion, det är den universala standarden som mer eller mindre alla datorer är utrustad med. Även smartphones och surfplattor utrustas med USB dock i mindre format, i stil med Mini-USB och Micro-USB. I dagsläget är dessa mobila enheter begränsade till USB 2.0, då det saknas en riktig standard för USB 3.0 i de mindre kontaktformaten.

En sådan är nu på gång enligt Rahman Ismail, på USB-IF och ska anlända i smartphones och surfplattor i slutet av detta år. Mini-USB och Micro-USB 3.0 väntas däremot inte få samma höga överföringshastigheter som standarvarianten, utan väntas ligga på runt 800 Mb/s (max för 2.0 är 480 Mb/s teoretiskt, medan standard USB 3.0 är 5 Gb/s). Men med tanke på att den lagring som sitter i den typen av mobila enheter förväntar vi oss inte att den strypta hastigheten kommer bli en begränsning. Vi kan i alla fall hoppas på att USB 3.0 i fler fall än USB 2.0 faktiskt kan uppnå sin teoretiska maxhastighet.

Micro_USB

Han säger till PCWorld att den stora fördelen med USB 3.0 kommer inte vara den ökade bandbredden. Då USB 3.0 kräver mer ström för att klara av att leverera sin ökade bandbredd mot USB 2.0, ger det även en positiv bieffekt som gör att de enheter som använder USB-laddare kommer kunna ladda sina batterier snabbare. Med tanke på att dagens  batteritekniker inte utvecklas i samma takt som förr, behöver vi oftare ladda våra mobila enheter. Så även om man inte är intresserad av den ökade bandbredden har man något att se fram emot.

USB-IF är även medveten om att bärbara datorer krymper i tjocklek. Kontakter som VGA och DVI har redan försvunnit på många modeller då de helt enkelt är för tjocka och tar för mycket plats. Långsiktigt planerar organisationen att krympa den vanliga USB-kontakten till PC vi lärt känna sedan den implementerades 1996.


Relaterad nyhet:

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
DravondJacob Hugosson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Dravond
Medlem
Dravond

Det är ju trevligt med en hastighets ökning men jag skulle gärna se en media platta med över 50gb utrymme som kan föra över filerna i full usb 3 hastighet…
Redan nu så är de flesta usb-laddarna specade för 1000mA (standard USB 2 är 500mA har jag för mig) och några typ Ipads ligger väll på över 2A…

Fast man ska ju inte klaga på att telefonen laddas snabbare, om nu bara batteritiden var lite bättre…

Dravond
Medlem
Dravond

[quote name=”smartidiot89″]Tyvärr skulle en surfplatta eller smartphone inte kunna dra nytta av ”full USB 3.0” ändå 🙁 Det är knappast SSD-prestanda i dem, så det interna minnet skulle ändå bli en flaskhals. Så den här begränsningen kommer nog ändå inte märkas av i några produkter utan bara på pappersspecifikationerna.[/quote] Jag hadde för mig det därför skrev jag ”som kan föra över i usb 3 hastigheter” 😉 Men det är synd att inte hastigheterna på minnet i plattorna och phonerna inte är bättre.Men som hönan och ägget se till att möjigheten för ”full” USB 3 hastighet finns och något företag kanske… Läs hela »