Dagens mobiltelefoner är snart lika kraftfulla som våra datorer. Under MWC mässan i Barcelona har världens tillverkare presenterat sina senaste alster på smartphonemarknaden, vi samlar här ett urval av de olika modellerna.

Smartphonedjungeln börjar nu nästan bli väl tät då vi under Mobile World Congress i Barcelona inte bara fått se en uppsjö av nya telefoner utan även flera äldre plattformar som fått nytt liv. Microsoft har startat om från scratch med Windows Phone 7 Series och Symbians S^3 plattform är också något av en pånyttfödelse. Vi har hållt ett vakande öga på mobilmässan i Spanien och passat på att lista några av de mest spännande smartphonemodellerna som presenterats under veckan.

Sony Ericsson lade som väntat störst vikt vid sina mini-Androids men förutom Xperia X10 Mini och X10 Mini Pro passade man på att lansera sin Vivaz Pro som med fysiskt tangentbord och 3,2-tums pekskärm (640×360 pixlar) stödjer bland annat 720p inspelning och GPS-funktionalitet i Symbian-plattformen.

Annons

Sony Ericsson Vivaz ProLanseringsdatum 1:a kvartalet 2010

 

Budgettillverkaren Huawei Technologies visade upp flera modeller där flaggskeppet U8800 är den första Android-telefonen med stöd för HSPA+ som tillåter nedladdningshastigheter på 14Mb/s. Med en bred 3,8-tums pekskärm och Android 2.1 under huven kan detta bli en modell att hålla ögonen på.

Huawei U8800 – Lanseringsdatum 3:e kvartalet 2010

Samsung har varit en av de mer aktiva under mässan och smartphonemarknaden är utan tvekan i fokus. Man presenterade först sin S8500 Wave som med tillverkarens nya Bada-operativsystem ska bjuda på en super-AMOLED display på 3,3-tum samt deras eget TouchWiz 3.0 användargränssnitt. Med en 1GHz ARM-processor, tillverkad av Samsung själv, ser det ut att bli en intressant bekantskap.

Samsung S8500 Wave – Lanseringsdatum april 2010

 

Samsung passade även på att närmast trumfa sig själva genom att senare visa upp sin nya Android-modell, Samsung i8520. Detta ären telefon som med 3,7-tums Super AMOLED display ska bli en ren multimediafest. Här finns en 8 megapixel kamera, stöd för 720p inspelning samt DivX och Xvid stöd. Som inte det vore nog kommer telefonen med en egen DLP-projektor som lär imponera på kompisarna.

Annons

Samsung i8520 – Lanseringsdatum 2:a kvartalet 2010

 

 

Motorola som inte direkt är en duvunge på mobiltelefonsmarknaden lanserade sin åttonde Android-smartphone. Motorola QUENCH som med en 3,1-tums display och ett eget MOTOBLUR gränssnitt ska vara direkt knuten till sociala nätverk som Facebook, Twitter och MySpace. Telefonen kommer även med stöd för Adobe Flash Lite.

Motorola QUENCH– Lanseringsdatum 1:a kvartalet 2010

Vi kommer att få se betydligt fler nya smartphone modeller under veckan och håll utkik för uppdateringar i denna artikel samt i våra nyheter.


HTC är som bekant tillverkare av Googles smartphone Nexus One och nu har företaget även släppt sin egen version av denna "superphone". HTC Desire heter modellen och kommer med mer eller mindre identiska specifikationer som Nexus One. Vilket vill säga en 1GHz SnapDragon CPU, 3,7-tums AMOLED skärm (480×800 pixlar), 576MB RAM, 5 megapixels kamera med LED-blixt samt stöd för 32GB microSDHC-kort.

Telefonen har däremot tappat brusfiltreringstekniken samt bytt ut scrollkulan mot en optisk navigeringsfunktion. Priset på telefonen är okänt men det verkar som att HTC vill kunna sälja Desire för samma, om inte något lägre, pris än Google Nexus One.

Annons

HTC Desire– Lanseringsdatum, slutet av mars 2010

HTC fick sitt riktigt stora genombrott på Android-marknaden med sin Hero och nu kommer så den efterlängtade uppföljaren. HTC Legend kommer med liknande specifikationer men är uppgraderad på mer eller mindre alla punkter. En 3,2-tums AMOLED display (320×480 pixlar), Android 2.1, 600MHz processor, 384MB RAM och ett 1300mAh batteri. I vanlig ordning hittar vi en 5 megapixel kamera, GPS, Bluetooth och WiFi på specifikationslistan. Precis som Desire har Legend fått en optisk navigeringsfunktion och skalet är tillverkat i aluminium utan några skarvar vilket ger ett sobert utseende.

HTC Legend – Lanseringsdatum, slutet av mars 2010


HTC har börjat med att presentera en Windows Mobile-baserad telefon som under namnet HTC HD Mini ska bära Microsofts fana fram tills Windows Phone 7 Series plattformen lanseras senare i år. HD Mini är en ganska slimmad telefon som med måtten 103.8 x 57.7 x 11.7mm
bara har en vikt på 110g och utrustats med en 3,2-tums pekskärm (320×480 pixlar). En 600MHz Qualcomm CPU och 384MB RAM står för kraften medan en 5 megapixel kamera, GPS, WiFi, Bluetooth och ett 1200mAh batteri ingår i specifikationslistan. Medan Windows Mobile 6.5.3 har parats med Operas Mobila webbläsare.

HTC HD Mini – Lanseringsdatum, april 2010

 

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid