Det kanadensiska IT-företaget Wewi Telecommunications vill lansera en bärbar dator med stöttåligt chassi och solceller med flera olika användningsområden kallad Sol. Datorn levereras med Linux och enligt Wewi ska datorn i teorin aldrig behöva ett eluttag.

Elektronik som drivs med solceller har utlovats tidigare, med varierande genomslag. Samsung utannonserade 2011 en netbook med solceller integrerade på utsidan av skärmlocket, men i och med att netbook-kategorin till större delen fallit i glömska följde den modellen med i fallet. Viss annan elektronik, exempelvis en serie tangentbord från Logitech, använder solceller för att slippa laddning – men en hel dator?

Wewi Telecommunications, ett IT- och telekomföretag med sitt säte i Kanada, vill introducera en bärbar dator kallad Sol till marknaden. Tanken med Sol är att den ska kunna användas av flera typer av användare, däribland friluftsanvändare på resande fot, eller människor som bor eller arbetar i områden med begränsad infrastruktur. Fokus ligger därför inte på maximal prestanda, utan snarare hållbarhet, prislapp och användarvänlighet.

Sol använder sig av en militäraktig industridesign inte helt olik den hos Fujitsus Toughbook-serie, och har en skärmstorlek på 13,3 tum. På utsidan av skärmlocket sitter en solcell som kan fällas ut bakåt, så att den riktas uppåt och maximerar ljusintaget oberoende av vinkeln på skärmen. Datorn använder Linux, och enligt Wewi ska solcellerna räcka för att ladda upp datorn inför mellan 8 och 10 timmars användande. Det ska även gå att installera andra operativsystm, som Windows, men Wewi poängterar att datorn kommer fungera bäst med originalmjukvaran.

För att hålla nere prislappen är däremot specifikationerna något mer återhållsamma. En dubbelkärnig Intel Atom D2500 står för processorkraften tillsammans med grafikkretsen GMA3600 och upp till 4 gigabyte DDR3-minne. Skärmen har en upplösning på 1366 x 768 pixlar. Det är inte mycket att hänga i granen för en entusiast, men datorn är inte heller tänkt att spela några tunga spel på.

pic2

Anslutningsmässigt har datorn tre USB 2.0-portar, en minneskortsläsare, HDMI-utgång, 100-megabits nätverksport, bluetooth och trådlöst nätverk. Sol kan även konfigureras med 3G, LTE eller satellituppkoppling. Flera olika färger kommer finnas tillgängliga, samt en vattentät version.

Wewi håller för närvarande på att bygga upp sin hemsida för produkten, som är till stor del klar men förväntas slutföras inom 20 dagar. Medan datorn ännu inte är lanserad har företaget publicerat preliminära priser för datorn, 350 dollar för standardversionen och 450 dollar för den vattentäta versionen – med variationer beroende på specifikationer.

sol2

Enligt tillverkaren är målet inte en hög vinstmarginal, utan man ser projektet snarare som ett humanitärt sådant, och man kommer längre fram ge möjligheten att betala en dator som donation till någon annan. Men den här typen av produkt väcker givetvis misstankar om att kan röra sig om vaporware, produkter som ser lovande ut och lockar investeringar men som i slutändan inte når marknaden.

Vad tror våra läsare, kan Sol vara en realistisk dator eller ett koncept som kommer rinna ut i sanden?

Källa: Wewi Telecommunications, Sol


Relaterade nyheter:

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Recoil Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Recoil
Gäst
Recoil

I would think its hard to use a notebook in sunlight so it would be better to have a cabled panel array with a cable 3m long so the solar array could be attached and in the sun and the notebook in the shade so you can still work. Imaging a CPU, GPU heat with full sunlight on the notebook the thing will fry itself. Im sure you can buy a solar rechare units now and they are detachable so you dont have to take it if you dont want to carry the extra weight. how heavy would these notebooks… Läs hela »