Small preview imageNyligen gjorde Tomas Bodström ett uttalande där han mer eller mindre fördömde musikbolagens kopieringsskydd. Storbolag som Sony är dock inte inne på samma linje utan jobbar i precis motsatt riktning. Idag kan man går runt i stort sett alla dagens kopieringsskydd och tillslut få fram en mp3-kopia av ditt nyss inköpta album. De gamla formaten tillät nämligen att kan konvertera de skyddade filerna till oskyddade wave-filer och därigenom kunde man få fram en oskyddad mp3 av det uråsrungliga spåret. Med det nya systemet så kommer en kopia av den nya skivan att vara drm-skyddad via Microsoft’s WMA format.

Dock har Sony inte bestämt sig ännu om man ska få göra mer än en kopia, eller om man ska få kopiera kopian ännu. Dom säger dock att dom inte vill förhindra kopieringen av skivor i sig utan endast att folk skapar mp3s som sedan kan spridas vidare till andra som annars skulle köpt skivan.


Minst ett par stora problem finns ju dock med detta. Förs och främst kompabiliteten. Många har bärbara eller stationära DVD/CD-spelare där detta kan bli ett problem och skivan blir ospelbar pga. kopieringsskyddet. Dock säger First4Internet CEO Mathew Gilliat-Smith att de nya skivorna ska följa Sony Philips CD-standard och därmed fungera i alla äldre spelare.


En stor huvudvärk Mac-användare är Apple inte licensierat sitt FairPlay-DRM för att användas på kopieringsskyddade skivor. Med andra ord kommer Mac-användare inte kunna överföra spår från sin nya skiva till sin iPod.


Källa: CDRInfo

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid