Genom att använda staplat arbetsminne har Sony utvecklat en rekordsnabb ny kamerasensor som klarar av 1080p-video i 1 000 fps.

Till vänster: En äldre sensor med två lager. Till höger: Sonys nya sensor med tre lager och staplat DRAM

Idag finns Sonys kamerasensorer i många av världens mest välrenommerade telefonkameror. Möjligheten att spela in video i hög bildfrekvens är numera vardagsmat, vilket bland annat ger möjlighet att spela in slow motion-klipp på resande fot. Och med dagens sensorer spelas sådana klipp i regel in med en bildfrekvens på 120 eller 240 bildrutor per sekund (fps).

Sonys senaste CMOS-sensor, som i nuläget inte har ett namn, höjer ribban markant för snabb videoinspelning. Dels har Sony förbättrat kretsarna som omvandlar analoga signaler till digitala, och dels har man staplat sensorns arbetsminne (DRAM) mellan sensorn och kretsarna, vilket låter sensorn flytta och behandla data snabbare.

Resultatet är en sensor som kan ta stillbilder i 21,2 megapixel och spela in 4K-video i 60 fps. I 1080p-upplösning är den maximala inspelningshastigheten hela 1 000 fps.

Snabbare inspelning eller vassare bildkvalitet

Den höga inspelningshastigheten innebär dels möjligheten att spela in mycket detaljerade slow motion-klipp, men även att inspelning i lägre hastigheter får möjligheten att fånga mer ljus. Att ta en stillbild på 19,3 megapixel ska endast ta 1/120 sekund i situationer där Sony hävdar att andra sensorer skulle behöva fyra gånger så lång exponeringstid. Den korta exponeringen utlovas även innebära mindre förvrängningar i bilden, som kan uppstå i just telefonkameror som saknar fysisk bländare.

Huruvida vi kommer få se 1 000 fps som ett inspelningsalternativ i faktiska mobiltelefoner inom kort är fortfarande oklart. Medan Sony beskriver fördelarna med 1 000 fps i sin produktbeskrivning för den nya sensorn så är det 240 fps som står som maximal inspelningsfrekvens i specifikationstabellen för samma sensor.

Desto vanligare kan bli att sensorn kombinerar bildrutor ur en 1 000 fps-inspelning till en 240 fps-inspelning för bättre exponering och dynamiskt omfång. Sony nämner även att videoinspelningen automatiskt kan känna av snabba rörelser för att börja spela in extra snabbt, vilket antyder att sensorn kanske endast kan spela in i 1 000 fps i kortare etapper.

Oklar lanseringstid

Än så länge finns det inga skarpa besked om när sensorn kan komma att dyka upp i faktiska mobiltelefoner och andra produkter. Men om sensorn är så pass mycket snabbare än konkurrensen som Sony påstår så kan vi räkna med att företaget kommer försöka få den i produktion så fort som möjligt.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid