Southern Islands är utvecklingsnamnet på AMD:s kommande grafikkortsarkitektur som väntas lanseras under hösten 2011. Spår efter arkitekturen som troligtvis ska tillverkas med 28-nanometerteknik har nu dykt upp i betaversioner av AMD:s Catalyst-drivrutiner där flera nya GPU-modeller namnges. Bland annat Tahiti som verkar bli flaggskeppet i vad vi förväntas oss bli Radeon HD 7000-familjen.

Tahiti dyker upp i två olika versioner och som väntat med suffixen XT respektive Pro, vilket kan jämföras med exempelvis Radeon HD 6970 (Cayman XT) och Radeon HD 6950 (Cayman Pro) från dagens Northern Islands familj. Tahiti ska precis som Cayman även dyka upp i ett grafikkort med dubbla kretsar, denna konfiguration döps till New Zeeland. Vilket precis som Antilles är namnet på en ö-konstellation med två huvudöar.

Förutom toppmodellen Tahiti ser vi även Thames vars positionering ännu är lite oklar. Enligt ryktena kan Thames vara en mobil krets som ska dyka upp i tre olika konfigurationer.

Lombok är det sista kodnamnet som dykt upp i en tidig version av Catalyst 11.7 och är även den lösning vi vet minst om i dagsläget. Fyra olika modeller är specificerade och vilken plattform eller prestanda de ska bjuda på är i skrivande stund oklart.

Kodnamn Marknadssegment Modeller
New Zealand Dubbla Tahiti-kretsar på ett ensamt kretskort för high-end marknaden. 1 st
Tahiti Troligtvis toppmodellen i Southern Islands för prestandamarknaden. 2 st: Tahiti Pro och Tahiti XT
Thames Osäkert, kan vara en mobil variant för mellanklass eller prestandamarknaden. 3 st: Thames LE, Thames Pro och Thames XT/GL
Lombok Oklart. 4 st: Lombok Pro, Lombok XT, Lombok AIO och Lombok XL GL

Att vi nu börjar se spår efter AMD:s nya grafikkretsar i tillverkarens drivrutiner behöver inte tala särskilt mycket om ett eventuellt lanseringsdatum. Det har länge ryktats att Southern Islands med sin VLIW4-arkitektur är färdigutvecklad och att det man troligtvis kommer tvingas vänta på är en mogen 28nm-teknik för att tillverka kretsarna med. Om någon av kretsarna kommer att använda sig av AMD:s kommande ”Next Graphics Core”-arkitektur är oklart, men knappast troligt.

Med det sagt tog det ungefär 2 månader från att de första kodnamnen dök upp i Catalyst-drivrutinerna innan de första kretsarna ur Northern Islands-arkitekturen lanserades. Om vi ser en liknande utveckling denna gång bör vi alltså kunna vänta oss de första kretsarna ur Southern Islands under september månad, en månad som redan tidigare varit med i diskussionerna.

Källa: 3DCenter.de

Annons

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Jacob Hugosson-Boris-Swedish BerserkMYB Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jacob Hugosson
Medlem

Spännande, så en September/Oktober lansering är inte helt omöjligt. HD 6970 prestanda på 28nm, Ja tack!

Svensken
Medlem
Svensken

Låter väldigt intressant detta. Tänk om dom kunde göra ett passivt kylt kort med samma prestanda som mitt HD6870. Det hade varit fantastiskt bra. Dock är väl chansen ganska liten att det kommer inträffa under 28nm generationen.

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”Swedish Berserk”]Låter väldigt intressant detta. Tänk om dom kunde göra ett passivt kylt kort med samma prestanda som mitt HD6870. Det hade varit fantastiskt bra. Dock är väl chansen ganska liten att det kommer inträffa under 28nm generationen.[/quote]
Tvärtom tror jag chansen är rätt stor. 40nm -> 28nm är i teorin ett större hopp än vad 55nm -> 40nm var, sen har vi High-K, Metal Gate (HKMG) på det. Tror vi har mycket att vänta oss från den här noden 🙂

MYB
Medlem
MYB

22nm Ivy Bridge CPU tillsammans med ett 28nm Grafikkort (Kepler eller Southern Islands).

2012 verkar bli väldigt spännande!

Svensken
Medlem
Svensken

[quote name=”smartidiot89″][quote name=”Swedish Berserk”]Låter väldigt intressant detta. Tänk om dom kunde göra ett passivt kylt kort med samma prestanda som mitt HD6870. Det hade varit fantastiskt bra. Dock är väl chansen ganska liten att det kommer inträffa under 28nm generationen.[/quote]Tvärtom tror jag chansen är rätt stor. 40nm -> 28nm är i teorin ett större hopp än vad 55nm -> 40nm var, sen har vi High-K, Metal Gate (HKMG) på det. Tror vi har mycket att vänta oss från den här noden :-)[/quote] Jo transistordensiteten blir dubbelt så hög på 28nm gentemot 40nm har du sagt tidigare om jag minns rätt.… Läs hela »

-Boris-
Medlem
-Boris-

[quote name=”smartidiot89″][quote name=”Swedish Berserk”]Låter väldigt intressant detta. Tänk om dom kunde göra ett passivt kylt kort med samma prestanda som mitt HD6870. Det hade varit fantastiskt bra. Dock är väl chansen ganska liten att det kommer inträffa under 28nm generationen.[/quote]Tvärtom tror jag chansen är rätt stor. 40nm -> 28nm är i teorin ett större hopp än vad 55nm -> 40nm var, sen har vi High-K, Metal Gate (HKMG) på det. Tror vi har mycket att vänta oss från den här noden :-)[/quote] Men man får tänka på att HKMG, SOI, Strained Silicon med mera inte direkt förbättrar chippen i sig… Läs hela »

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”-Boris-”][quote name=”smartidiot89″][quote name=”Swedish Berserk”]Låter väldigt intressant detta. Tänk om dom kunde göra ett passivt kylt kort med samma prestanda som mitt HD6870. Det hade varit fantastiskt bra. Dock är väl chansen ganska liten att det kommer inträffa under 28nm generationen.[/quote]Tvärtom tror jag chansen är rätt stor. 40nm -> 28nm är i teorin ett större hopp än vad 55nm -> 40nm var, sen har vi High-K, Metal Gate (HKMG) på det. Tror vi har mycket att vänta oss från den här noden :-)[/quote] Men man får tänka på att HKMG, SOI, Strained Silicon med mera inte direkt förbättrar chippen i… Läs hela »