Apple kommer under morgondagen att lansera sin senaste generation av MacBook Pro men redan idag har specifikationer och vissa bilder läckt ut på Internet. Bland annat avslöjar specifikationslistan att Apple introducerar ett nytt fiberoptiskt gränssnitt som med namnet Thunderbolt lär vara utvecklat kring Intels teknik Light Peak. Även Intels Sandy Bridge-processorer syns flitigt.

På den tyska teknikbloggen fscklog.com har man fått tag på bilder som nu avslöjar vilka komponenter som Apple kommer att använda i sin 13,3-tums modell av MacBook Pro, men även en logo och bild av det nya optiska gränssnittet Thunderbolt.

Bland komponentvalen ser vi att Apple som väntat satsar på Intels Sandy Bridge-plattform där vad som verkar vara instegsmodellen med 13,3-tums skärm får nöja sig med Intels inbyggda HD Graphics 3000 GPU samt en skärmupplösning på 1280×800 pixlar. Specifikationslistan talar även om 4GB RAM, 320GB hårddisk samt en Core i5-2410M CPU med 3MB L3-cache. 

Vi ställer oss något frågande till att Apple endast valt en upplösning på 1280×800 pixlar, samt det faktum att grafikkretsen i Sandy Bridge inte är den kraftfullaste. Men troligtvis finns både högupplöstskärm (1440×900 pixlar) samt externa grafikkretsar i tillvals listan, åtminstone för de större 15- och 17-tums modellerna.

Kanske mest intressant är annars den rad som avslöjar det nya Thunderbolt I/O-gränssnittet som lär vara Apples namn på Intel Light Peak. Ett fiberoptiskt gränssnitt med en överföringshastighet på hela 10 Gbps.

thunderbolt2
Apples nya fiberoptiska gränssnitt döps till ThunderBolt.

Det har även publicerats ett foto av vad ska vara den fysiska Thunderbolt-porten på en av Apples nya MacBook Pro modeller. Thunderbolt ska dela anslutning med en mini-DisplayPort port, något som även stärks av specifikationslistan.

Apple väntas lansera sin nya MacBook Pro-familj under morgondagen och det ser ut att bli med en hel del nya godsaker. 

trackpad
Apple ser ut att satsa på större trackpad i nya MacBook Pro.

thunderbolt

8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Anton KarmehedMcKinleyKvickenjantangringmar3ld Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Merlinen
Medlem
Merlinen

Va då ”Apples nya fiberoptiska gränssnitt…” det är väll Intels???

Marcel Risberg
Medlem
Marcel Risberg

*gäsp* Sån här ryktesspridning klarar jag mig utan. Det ger mest en fingervisning av hur Apple-nyfikna folk i största allmänhet är – oavsett de erkänner det eller inte. 😉 Jag ser fram mot att se vad smått fantastiska Apple kokat ihop i år – när de själva går ut med det …

Jan Tångring
Medlem

Det enklaste sättet att beskriva Light peak är som ett sofistikerat buntband – det buntar ihop flera sladdar – exempelvis Displayport, Ethernet och USB – till en enda sladd. Det finns ett uppenbart användningsområde för detta, och det är att använda Light Peak för dockning – att ansluta en Macbook till en monitor med USB- och kanske Ethernettuttag dragna från Macbooken via Light Peak. Notera hur elegant den lösningen skulle vara jämfört med exempelvis Henge Docks dockningsstation för Macbook (http://www.hengedocks.com). Det är därmed logiskt att Light peak använder Displayport-porten (som förstås är bakåtkompatibel med vanlig Displayport) eftersom den sladden ändå… Läs hela »

McKinley
Medlem
McKinley

[quote name=”jantangring”]
Sista frågan: Light peak över koppar eller fiber? Jag gissar koppar: det är billigare, det klarar det korta avståndet, och du behöver ingen ny Displayportsladd.

Jan Tångring, Elektroniktidningen, etn.se[/quote]

Det är inte koppar man kommer att använda sig av.
Kolla in nyheten om Light Peak, tidigare postat här på NH

Kvicken
Medlem
Kvicken

McKinley, om du hade läst nyheter ordentligt hade du sett det.

”Light Peak är som namnet avslöjar en teknik som skickar data med ljus. Ironiskt nog väntas Intel förlita sig på vanliga kopparledningar istället för fiberoptik”

McKinley
Medlem
McKinley

[quote name=”Kvicken”]McKinley, om du hade läst nyheter ordentligt hade du sett det.

”Light Peak är som namnet avslöjar en teknik som skickar data med ljus. Ironiskt nog väntas Intel förlita sig på vanliga kopparledningar istället för fiberoptik”[/quote]

Detta är nu något som inte till hundra är bestämt och kör man på koppar, så gör man det bara nu inledningsvis, medan man med all största sannolikhet kommer att gå över till fiber, för att nå den teoretiska max hastigheten och för att kunna bibehålla jämn prestanda rakt igenom.