Virtuix är ett av de många företag som hoppat på trenden med augmenterad verklighet. Man har utvecklat ett löpband för datorspel som gör det möjligt för dig som spelare att röra sig framåt i alla riktningar. Vilket tillsammans med ett par AR-glasögon som Oculus Rift ger häftiga möjligheter.

Augmenterad, eller förhöjd, verklighet har fått en riktig vitamininjektion det senaste året och inte minst tack vare just Oculus Rift, de skidglasögon-liknande AR-glasögonen. Tanken är att vi som spelare ska sugas in på riktigt i de spel vi spelar och med hela synfältet omslutet är man på god väg.

Men för att på riktigt känna sig ett med spelkaraktären ska helst annat än huvudrörelser synkroniseras och det är vad man jobbat med hos Virtuix där man utvecklat ett löparband som används som en spelkontroller. Löpbandet heter Omni och kommer från omnidirectional, rundspridande, vilket kort och gott betyder att du kan röra dig i 360 grader och språnga åt alla håll och kanter. Löpbandet stödjer även hopp och steg i sidan (strafe), vilket är rörelsemönster vi hittar inte minst i många första persons skjutare. Men Omni ska ha ett betydligt bredare användningsområde än så.

”Applications of omni-directional movement in virtual reality stretch far beyond gaming: training and simulation, fitness and exercising, virtual tourism, virtual tradeshows and events, virtual meet-ups and multi-person adventures, virtual workplaces, virtual museums, physical therapy, VR architecture, VR concerts, etc. The possibilities are limitless. Virtual reality is the future.”

Virtuix Omni bör troligtvis användas med Oculus Rift eller liknande AR-glasögone och det är onekligen spännande att fundera på de olika möjligheter som AR-tekniken faktiskt möjliggör. Som spelare och träningsnörd är detta onekligen ett intressant ämne för undertecknad som vi kommer att följa närmare här på Nordichardware framöver.

Virtuix arbetar för närvarande på att dra igång en Kickstarter-kampanj för att få till en kommersiell lansering av Omni. Mer information om projektet hittar man på Virtuix-hemsida där man även bjuder på fler videodemonstrationer och bilder.


Relaterade artiklar:

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
TempelPsynoKhi0Viking1962hymerSegen01 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Segen01
Gäst
Segen01

Framtidens friskis & svettis har en TMD mode.

Segen01
Gäst
Segen01

[quote name=”Segen01″]Framtidens friskis & svettis har en TMD mode.[/quote]
TDM ska det vara, så klart.

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Bra, då slipper vi kanske en massa smällfeta ungar som inte gör åt annat än att sitta framför datorn och spelar spel. Nu får dom till och med motion samtidigt 🙂

hymer
Medlem
hymer

Fan precis detta jag har väntat på under alla mina år som gamer. Hoppas verkligen att det kommer genomföras och inte kosta en halv förmögenhet. Tänk Arma3 + Rift + Detta, Fan va king

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Var det bara jag eller släpade inte siktet efter lite när han vände på sig? responsen verkar ju inte vara den bästa på såna där glasögon han bär på sig

PsynoKhi0
Medlem
PsynoKhi0

”Vi förlorade finalen i VM-tävlingen i TF2…”
”Jasså? Vad hände?”
”Johan trampade snett…”

Tempel
Medlem
Tempel

Finns ju redan ett utmärkt spel för att komma i form.

Turf, dessutom svenskutvecklat.

turfgame.com