Försäljningen av PC-spel har förändrats under 2000-talet och särskilt de senaste åren har försäljning av nerladdningsbara titlar ökat markant. När siffror från den amerikanska spelförsäljningen nu offentliggjorts för 2009 visas det att nästan hälften av alla titlar är nerladdade.

Idag köper allt fler konsumenter sina speltitlar i onlinetjänster som Steam och Direct2Drive.com. Istället för att köpa en fysisk kopia av våra spel laddar vi hellre ner titeln direkt till vår dator.

Enligt NPD Group som analyserar spelförsäljningen i USA ska hela 48% av den totala spelförsäljningen under 2009 kommit från digitala nerladdningar. Samtidigt som denna försäljning stod för 36% av totalförsäljningen i dollar.

PC Games Digital Downloads: Analyst Report segments the PC full-game digital download landscape into two Web-based ‘retailer’ segments (offers games for download, and with no physical storefront): Casual Digital Retailers, which often focus on smaller, easily accessible games that typically utilize try-and-buy or advertising revenue models; and Frontline Digital Retailers, which often focus on titles that are also offered in retail stores as physical purchases.


Steam har vidgat vyerna och finns nu även på Mac-plattformen

NPD visar att nerladdningen av fulla speltitlar faktiskt plockat marknadsandelar från de billiga, eller annonsbaserade spel som säljs från vad man kallar ”Casual Digital Retailers”.

Top 5 Frontline Digital Retailers – 2009 (based on unit % share)

  1. Steampowered.com
  2. Direct2drive.com
  3. Blizzard.com
  4. EA.com
  5. Worldofwarcraft.com

Top 5 Casual Digital Retailers – 2009 (based on unit % share)

  1. Bigfishgames.com
  2. Pogo.com
  3. Gamehouse.com
  4. iWin.com
  5. Realarcade.com

Samtidigt har nerladdningen av gratisspel ökat, mycket på grund av den stora spridningen av sociala nätverksspel på mobiltelefoner och andra lättillgängliga plattformar.

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
bästAnton KarmehedLord_KvaddFantomen Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Fantomen
Medlem
Fantomen

Synd att det inte är billigare att ladda ned spelet än att köpa i butik.
Speciellt Cdon är oftast dyrare på nedladdning.

Lord_Kvadd
Medlem

Vet inte om jag kan hålla med er fullt ut. Dock så köper jag endast spel via Steam-platformen. Där tycker jag att man, kanske inte rätt ofta men ändå, kan hitta bra titlar till priser som ligger under det jag hade betalat ute i affär. Men det är ju bara vad jag upplevt 🙂

bäst
Gäst
bäst

Jag accepterar inte att handla på Steam när de försöker få en att tro att Euro = Dollar i växelkurs. Vad händer när Steam lägger ner eller dylikt, va händer med alla spel som jag köpt? Poff

Jag är inte emot onlinenerladdning, tvärt om, jag ser att framtiden kommer allt vara onlinelagrat eller streamingtjänster. Men det bör verkligen ta en koll på prissättningen.

Sen försvinner ’second hand’ med spel också när man handlar online, eller egentligen alla spel nu förtiden.