Taiwanesiska TSMC har precis avtäckt en ny teknik som kan leda till dubbla grafikprocessorer på en och samma krets. Men inte sida vid sida, utan staplade på varandra.

Det som idag känns spännande på grafikkortsfronten är nya serier med högre klockfrekvenser och fler transistorer. Likt det har varit under en väldigt lång tid.

Taiwanesiska TSMC har dock visat upp något som kan få en att höja på ögonbrynen. Den taiwanesiska tillverkaren har avtäckt sin nya kisel-på-kisel-teknik (Eng. Wafer-on-Wafer, förkortat ”WoW”).

Denna teknik innebär att TSMC kan stapla kiselplattor ovanpå varandra, likt HBM2-minne. Istället för sida vid sida som de traditionellt har placerats.

Denna teknik kan leda till grafikprocessorer som staplas ovanpå varandra. Dessa grafikprocessorer skulle sedan kopplas ihop via anslutningar som leds genom hål endast tio mikrometer stora. Detta sägs resultera i minimal latens i kommunikationen mellan grafikprocessorerna.

Teoretiskt sett kan detta leda grafikkort med dubbla grafikprocessorer baserade på till exempel AMD:s Polaris eller Nvidias Pascal-arkitekturer.

Nackdelen med TSMC:s nya teknik är just att om grafikprocessorer är sammanlänkade och ena kiselplattan inte når förutsättningarna så måste båda enheterna slängas. Detta kan stå till grund för en låg chans att vi kommer att se grafikkort med staplade Vega-baserade grafikprocessorer.

Bild: Peellden

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
1 Thread replies
4 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
DougJB Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
JB
Medlem
JB

Detta kan stå till grund för en låg chans att vi kommer att se grafikkort med staplade Vega-baserade grafikprocessorer.

Varför?

Doug
Gäst
Doug

Intressant för en som jobbar i branschen. Kiselskivor kallas det förresten.