Den senaste hårdvaruundersökningen på Steam visar att eran då fyrkärniga processorer dominerar marknaden för speldatorer är på väg mot sitt slut. Sexkärniga och åttakärniga processorer huseras nu i hälften av plattformens användares datorer.

Under många år var fyrkärniga processorer den mest dominanta typen på marknaden. Sedan dess har vi sett både AMD och Intel pressa in allt fler kärnor för varje ny arkitektur och nu börjar detta verkligen synas. I alla fall om man kollar på användarbasen hos spelplattformen Steam.

I den senaste undersökningen som sammanställer användarnas hårdvaruval står det klart att fyrkärniga processorer blir alltmer ovanliga. De håller fortfarande en rejäl andel på 35,3 procent men detta är en markant skillnad från de 46,5 procent de höll i juli 2020.

Detta är föga förvånande då fyrkärniga processorer blir ett allt mindre fokus för processortillverkare. Idag är det inte längre ovanligt att se processorer med sex eller åtta kärnor i relativt billiga segment. Detta syns klart och tydligt via Steam-undersökningen där 33,25 procent av användarbasen använder sexkärniga processorer. Åttakärniga processorer är inte lika vanliga på 16,78 procent men har ändå ett redigt fotfäste hos plattformens användare.

Mängden fyrkärniga processorer hos världens största spelplattform minskar stadigt. Det lär dock ta en bra tid innan vi kan klassa processortypen som ”död”. Fyrkärniga processorer tillverkas fortfarande, framförallt i instegssegmenten. Fyra kärnor ser däremot ut att fortsätta bli allt ovanligare under de kommande åren.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid