Det visar sig att det är möjligt att uppgradera en Steam Deck genom att koppla en extern grafikkortsdocka till Valves handhållna speldator. Dock är det genom en ganska knepig process.

Steam Deck är inte direkt gjord för att kunna turboladdas med ett externt grafikkort. Enheten kommer inte med någon Thunderbolt-port och det operativsystem som kommer installerat från fabrik har inte heller något stöd för den typen av uppgradering. Detta innebär dock inte att det är omöjligt att få en sådan lösning att fungera tillsammans med konsolen.

Youtube-kanalen ETA Prime kände för att ansluta ett Radeon RX 6900 XT till konsolen. Detta var då ingenting som gjordes utan en del finlir tack vare de tidigare nämnda anledningarna. Först behövdes Windows användas som operativsystem på enheten. Något som fick ske via ett microSD-kort då M.2-platsen för SSD-enheten fick byta arbetsuppgift. Denna anslutning användes för att husera en M.2 till PCI Express-adapter. Det är då till denna adapter den externa grafiklösningen kopplades.

Helt klart en osmidig uppgradering av Steam Deck. Däremot blev resultaten att spel som God of War, Cyberpunk 2077 och Elden Ring kunde spelas med maxade grafikinställningar och dugliga antal bildrutor per sekund. ETA Prime lyckades även öka enhetens slutpoäng i 3D Mark Time Spy med nästan 8 000 poäng.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid