Den senaste iterationen av SteamOS ser filstorleken för operativsystemet sänkas från 24 GB till 10 GB. En imponerande fettrimning som resulterar i ett operativsystem som nu är över 50 procent mindre.

Valve planerar att börja skeppa de första enheterna av sin bärbara speldator Steam Deck under februari 2022. Basmodellen av Steam Deck kommer med endast 64 gigabyte lagringsutrymme. Räknar man sedan in faktumet att enheten behöver ett operativsystem och den generellt tilltagna filstorleken hos moderna spel är det snart inte många gigabyte kvar.

Valve ser ut att ha insett de potentiella problemen med detta och fokuserat på att få ner storleken för operativsystemet SteamOS. Enligt PCGamesN ska tidigare upplagor av operativsystemet på Steam Deck ha tagit upp hela 24 gigabyte lagring. En storlek som får operativsystemet att väga mer än Windows 11. Den senaste iterationen ser dock denna fläskiga filstorlek sjunka hela vägen ner till 10 gigabyte.

Detta innebär att ägare av Steam Decks basmodell har omkring 50 gigabyte utrymme att fylla innan ett SD-kort behövs för att utöka lagringskapaciteten. Storleken på 10 gigabyte är inte direkt jätteliten jämfört med Nintendo Switch vars operativsystem tar upp omkring fyra gigabyte. Det är dock märkbart mindre än Windows 11 på nästan 18 gigabyte och operativsystemet för till exempel Xbox Series X som ligger på strax under 200 gigabyte.

Det återstår att se om Valve kan pressa ner lagringskravet för SteamOS till Steam Deck innan enheterna kommer att börja skeppas till kunder. Klart står dock att man lyckats få bort en hel del onödigt fett från operativsystemet. Således har man lämnat mer utrymme kvar till användares spel och applikationer.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid