Steam har med sin senaste hårdvaruundersökning visat att Nvidias flaggskepp RTX 4090 är det mest populära av den senaste generationens grafikkort på plattformen.

Valve utför regelbundna hårdvaruundersökningar på sin spelplattform Steam för att sammanställa vilken hårdvara som används på plattformen. Efter den senaste undersökningen ser det ut som att Nvidias dyra flaggskepp RTX 4090 är en mer populär enhet än alla andra grafikkort ur den senaste generationen från både AMD och Nvidia.

Av de tre Ada Lovelace-baserade grafikkort Nvidia lanserat hittills har flaggskeppet hittat sin väg till 0,23 procent av Steam-användares datorer. Detta medans RTX 4080 knipit 0,14 procent och RTX 4070 Ti 0,10 procent.

Ser vi till Nvidias konkurrent AMD har deras Radeon RX 7000-serie hittat sin väg till 0,07 procent av Steam-användare. Dessvärre listar undersökningen RX 7900 XT och RX 7900 XTX som en och samma enhet. Vi vet alltså inte vilket av AMD:s grafikkort som är det mest populära bland de användare som deltagit i undersökningen.

Nvidias äldre grafikkort GTX 1650 är fortfarande absolut populärast på plattformen. Detta med 6,04 procent av användarbasen och på andraplatsen hittar vi GTX 1060 med 5,10 procent. Trots att RTX 4090 gjort bra ifrån sig står det dock klart att billigare instegsmodeller fortfarande är segmentet där företagen har många kunder att hitta. Således återstår det att se hur länge RTX 4090 förblir den nya generationens populäraste enhet. RTX 4070 Ti har till exempel inte varit tillgängligt i butik lika länge som sitt storasyskon och ännu billigare grafikkort baserade på de nya arkitekturerna är på väg.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid