När Microsoft lanserade sin egenutvecklade surfplatta Surface var det något av ett trendbrott för ett företag som på datormarknaden alltid fokuserat enbart på mjukvara. Men Surface verkar inte vara en engånsföreteelse, istället öppnar nu företagets vd Steve Ballmer för fler hårda paket från Microsoft.

Enligt Steve Ballmer kommer Microsoft behöva kombinera hårdvara med mjukvara för att ta upp jakten på Google och Apple, mobilmarknadens giganter som båda säljer smartphones och surfplattor under eget namn. Under ett event i Kalifornien under gårdagen förklarade Steve Ballmer att har fortfarande är övertygad om att deras partnertillverkare kommer stå för lejonparten av Windows-produkter de kommande fem åren. Men öppnade samtidigt dörren för egenutvecklad hårdvara inom Windows-segmentet.

”With that said, it is absolutely clear that there is an innovation opportunity on the scene between hardware and software and that is a scene that must not go unexploited at all by Microsoft.” sa Steve Ballmer, vd på Microsoft.

Microsoft ser fördelar i det system bland annat Apple använder där man har full kontroll över både hårdvara och mjukvara och på så sätt kan skpa en tätare integrering av de båda i slutprodukten. Steve Ballmer nämnde samtidigt att han ansåg Googles Android-plattform lite ”vild” och att man får större problem med skadlig mjukvara och säkerhet på grund av sin öppna plattform. I samma andetag pikade Ballmer Apple för deras höga prissättning.

Lumia9202

Det har bland annat ryktats om att Microsoft arbetar på en egen smartphone för Windows Phone 8-plattformen, men detta är inget som Ballmer eller Microsoft själva kommenterat. Just Windows Phone 8 menade Ballmer annars var det bästa av två världar, en kontrollerad plattform till ett mer överkomligt pris.

Microsoft och Windows Phone 8 är fortfarande en liten prick på horisonten i jämförelse med Android och Ios. Det verkar uppenbart att Microsoft har för avsikt att ändra på den saken. Något som inte bara kan betyda trubbel för konkurrerande plattformar utan även för Microsofts egna partners, där inte minst Nokia skulle hänga löst ifall Microsoft började fokusera mer på egna telefonmodeller.

Källa: Reuters


10
Leave a Reply

Please Login to comment
10 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
PsynoKhi0UT_lolPer37 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
IgelQott
Gäst
IgelQott

Fasen då… Här trodde man på Microsoft, och på Windows som en öppen plattform. Har varit på 3st Windows 8 seminarium/presentationer. Intrycket är, vi skiter i vad andra säger, vi ser vad Apple gör, och det fungerar. Nu gör vi det bättre och tar det ett steg längre.

Dock tydligen som en billigare variant.

Nu får spelutvecklingen sätta fart på Linux så man kan skippa den här skiten.

(Jag är väl medveten om att en vanlig medelsvensson inte bryr sig om vare sig en plattform är öppen eller stängd.)

Kimo Linder-Fattah
Medlem
Kimo Linder-Fattah

[quote name=”IgelQott”]

(Jag är väl medveten om att en vanlig medelsvensson inte bryr sig om vare sig en plattform är öppen eller stängd.)[/quote]

Precis, men många utav oss gör 😛

flopper
Medlem
flopper

Om det är plug and play, och ger flexibilitet som finns idag finner jag det smart av Microsoft att köra så.
Kan de tjäna pengar så varför inte?

Medlem
WIRN

[quote name=”Farrisen”]]

Precis, men många utav oss gör :P[/quote]
”Vi” är tyvärr en mycket liten grupp

PsynoKhi0
Medlem
PsynoKhi0

[quote name=”WIRN”][quote name=”Farrisen”]]

Precis, men många utav oss gör :P[/quote]
”Vi” är tyvärr en mycket liten grupp[/quote]
Vi får övertyga de andra när de vänder sig till oss för att få råd då 😉

Medlem
Clarence Hogland

[quote name=”IgelQott”]Fasen då… Här trodde man på Microsoft, och på Windows som en öppen plattform. Har varit på 3st Windows 8 seminarium/presentationer. Intrycket är, vi skiter i vad andra säger, vi ser vad Apple gör, och det fungerar. Nu gör vi det bättre och tar det ett steg längre. Dock tydligen som en billigare variant. Nu får spelutvecklingen sätta fart på Linux så man kan skippa den här skiten. (Jag är väl medveten om att en vanlig medelsvensson inte bryr sig om vare sig en plattform är öppen eller stängd.)[/quote] Det är väl det som krävs. Spel som fungerar på… Läs hela »

Per37
Gäst
Per37

[quote name=”GammalRäv”][quote name=”IgelQott”]är det någon annan än jag som ser väldigt många OEM’s gå under tack vare Microsofts längtan att bli som Apple? [/quote]Ja Dell och HP kanske? Men vem bryr sig? Tittar man på mobilmarknaden kan tillverkarna t.ex. välja mellan gratis Android från Google och betala för Windows från Microsoft. Ser man på utbudet av mobiler hos Prisjakt så finns 307 i lager. 128 av 307 har Android. 10 har iOS, 15 har Windows. 4 har Bada. 12 har Blackberry. 26 har Symbian eller Nokia Series. 112 nått annat OS.95% av mobiltelefonerna verkar klara sig utmärkt utan Windows. Och… Läs hela »

UT_lol
Medlem
UT_lol

[quote]När Microsoft lanserade sin egenutvecklade surfplatta Surface var det något av ett [b]trendbrott[/b] för ett företag som på datormarknaden alltid fokuserat enbart på mjukvara.[/quote]
Jag vet inte…kolla här: http://www.pcworld.com/article/2011483/the-good-bad-and-ugly-history-of-microsoft-hardware.html

Medlem
Daniel Bagge

[quote name=”GammalRäv”]Ja ni, det är mer än ett decenium sen jag gick över till o använda Linux, undrar när resten orkar pröva.[/quote]

Jag installerade Ubuntu på min laptop förra helgen. Är mycket nöjd och possitivt överaskad över gränssnittet, stabiliteten och prestandan jämfört med 4 år sen. Behåller fortfarande Win7 på min stationära speldator men vem vet – i framtiden med Steam så kanske det blir Linux på den också?

PsynoKhi0
Medlem
PsynoKhi0

[quote name=”Per37″]För övrigt tjänar ju MS bra på Android, 5$(?) per mobil i licensavgift för patent.[/quote]
$5 till $15 om jag minns rätt. Bl.a. pröjsar Samsung $15, lika mycket som en wp8-licens (väl?).
Löjligt.