Giveaways är ett sätt att både locka nya tittare och att ge något tillbaka till dina trogna följare. Här går vi igenom lite tips på vad du behöver tänka på.

Att ge något tillbaka till dina tittare kan ibland vara belönande för både dig och dina tittare. I de flesta fallen så kommer hjärnans belöningssystem triggas vilket kan få dina tittare mer benägna att stanna kvar. Det innebär inte att du behöver ha tio giveaways i veckan eller ens en enda för att få fler tittare. Vi tittar lite på hur du kan tänka kring tävlingar med mera.

Skillnaden mellan lotteri och tävling
I Sverige kräver i princip alla typer av lotterier tillstånd från Lotteriinspektionen. Lotteriinspektionen vill inte ge ett generellt svar på vad som är lotteri eller tävling i samband med streaming men här är våra tolkningar utifrån Lotteriinspektionens dokument om Skillnaden mellan lotteri och tävling.

Lotterier utan krav på tillstånd gäller så länge högsta vinsten är under 1/60 prisbasbelopp. Det är ungefär 700kr. ”Ett exempel är när man i en tryckt periodisk skrift, exempelvis en dagstidning eller veckotidning, eller om man i samband med sändning i radio och tv anordnar en tävling och för att särskilja vinnaren i tävlingen använder sig av ett slumpmoment.” Här är frågan om streaming jämställs med TV eller inte.

En viktig sak att tänka på är att det även krävs någon form av prestation av vinnaren som exempelvis skriva ett kodord i chatten. Giveaway som tävling är något klurigare. I det här fallet krävs istället en prestation som till exempel kan vara en frågesport eller liknande då det tar bort slumpfaktorn. Glöm inte att själva läsa dokumentet om Skillnaden mellan lotteri och tävling för att inte hamna i problem med eventuella giveaways.

 

Missa inte de tidigare delarna i Streamingskolan:

Giveaways kan bestå av både smått och stort och vara fysiska eller digitala .

Vad är en Giveaway?

Ordet giveaway är lånat från engelskan och innebär att du på ett eller annat sätt ger bort något till dina tittare. I grund och botten handlar en giveaway om att göra dina tittare mer positiva till dig och din stream. Skapar du riktigt intressanta sändningar behövs antagligen inga giveaways men det kan ändå ge din kanal en välbehövlig ökning av tittare.

Våra hjärnor svarar ofta väldigt bra när vi belönas med något. Det ökar chanserna att vi gör om samma sak igen. Det innebär att om din kanal räknas som en väg till belöning för tittarnas hjärnor så ökar chansen att de kommer tillbaka. De kanske till och med tar med sig några extra tittare.

Vad kan jag ge bort?

Ge med fördel bort något som på något sätt följer den röda tråden i din upplagda plan för din stream. Det kan vara allt från en kopia av den mus du spelar med till en Steam-nyckel till det spel du spelar. Försök att baka in det i din stream. Få tittarna att vara delaktiga och engagera sig. Kanske spela något tillsammans med dig och på så sätt kora en vinnare.

Du behöver absolut inte ge bort något större utan en Steam-nyckel du köpt på dig under någon rea fungerar alldeles utmärkt.

Sponsorer och donationer

Ett alternativ till att köpa saker själv är sponsorer eller exempelvis Steam-nycklar som tittarna donerar till dig. Sponsorerna måste få något i utbyte för att vara intresserade att ge dig saker så om du vill satsa på denna typ av giveaways är det viktigt att du profilerar dig på ett sätt som talar till din tänkta sponsor.

Krävs det tillstånd?

Lotteriinspektioner är den myndighet som konrollerar lotteritillstånd samt avgör vad som är ett lotteri i Sverige
Lotteriinspektioner är den myndighet som kontrollerar lotteritillstånd samt avgör vad som är ett lotteri i Sverige

Frågan är just nu oprövad av Lotteriinspektionen som inte vill ge ett konkret svar. De hänvisar istället till deras dokumentation gällande Skillnaden mellan lotteri och tävling.

En grundregel för att det ska klassas som en tävling är att det ska krävas en prestation från den som vinner och att slumpelementet inte är det som avgör. Det betyder att du kan med hjälp av en slumpgenerator välja ut ett antal av dina tittare som sedan får tävla mot varandra för att avgöra vem som ska få vinsten.

Däremot att genom slumpen låta de som tittare få chans att vinna något räknas som lotteri och då hamnar vi i en gråzon. För en tidskrift, radio- eller TV-sändning är det möjligt att genom slumpmoment ta fram en vinnare. Som prestation räcker i dessa fall att vinnaren skriver något i chatten. Värdet på högsta vinsten får inte överstiga ca 700 kr (1/60 prisbasbelopp)

Det är en gråzon då det ännu inte är prövat om en livestream kan jämföras med en tv-sändning.

Om detta kan jämföras med ett tv-program är reglerna för giveaways något enklare men det är ännu inte helt klarlagt.

 

Måste jag ha giveaways?

Nej det finns absolut inget måste. Många som streamar har inga som helst giveaways eller max någon enstaka per år. Giveaways är bara ett sätt att ge något tillbaka till dina tittare eller för att få en tillfällig ökning av tittare som ger dig chansen att få fler att stanna och börja följa din stream.

Däremot om du får en sponsor som passar dig och gärna erbjuder dig något att ge bort som en giveaway så kan de ge er båda en rejäl skjuts framåt då du får ett varumärke i ryggen som hjälper dig att verka mer seriös.

Nästa vecka

Nästa vecka är det dags att börja tittar lite på hur du profilerar dig utåt med hjälp av din profilsida på exempelvis Twitch. Vi går igenom hur du gör för att ge dina besökare tydliga budskap med hjälp av din profil.

Profilen är ofta det första dina tittare möts av och den bör kunna förknippas med dig och ge ett tydligt helhetsintryck. Nästa vecka kommer att vara något längre och titta på lite olika stilar och tillsammans ska vi reda ut vilken typ av profil som passar just dig.

Missa inte heller vår kommande öppning av Streaminguiden där streamingskolan matchas med tester på streamingutrustning, tävlingar och andra spännande event.


NordicHardwares Streamingskola presenteras i samarbete med MSI, Counter Strike: Global Offensive Sverige, League of Legends Sverige  och Swerigs Gaming.

MSI-Logos

Alla hittills publicerade delar i Streamingskolan

Är det något specifikt du vill att vi tar upp i Streamingskolan?
Berätta för oss vad just du vill veta mer om när det gäller att streama.
Topp 6 Videoredigeringsprodukter på Prisjakt

Rubrik

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid