Den första nedräknaren på Valves hemsida har nått 0, och man har nu avtäckt den första av tre stora nyheter för att utöka sin spelplattform. Man har avtäckt Steam OS, en egen Linuxdistribution anpassad för spel, video och annan media levererad via Steam-plattformen.

Valve har sedan ett tag tillbaka uttryckt sin tilltro till Linux som nästa stora plattform för datorspel, en position som Windows har hållit fast vid i många år. Den öppna källkoden hos Linuxkärnan lockar spelare som vill bygga egna datorer och ha tillgång till ett lätt, gratis och flexibelt operativsystem.

Steam OS – Det spelanpassade operativsystemet för vardagsrummet

Nu har man avtäckt Steam OS, en egen Linuxdistribution som är tätt integrerad med Steam-plattformen för video, musik och såklart spel. Det är ännu ont om detaljer om operativsystemet, men flera av de kommande funktionerna har utannonserats på Valves hemsida.

Operativsystemet är enligt Valve optimerat för korta responstider och för att fungera så bra som möjligt vid spelande, och spelutvecklare kommer kunna dra nytta av dessa optimeringar när de portar sina spel eller utvecklar spel från grunden för Steam OS.

steamos

”As we’ve been working on bringing Steam to the living room, we’ve come to the conclusion that the
environment best suited to delivering value to customers is an operating system built around Steam itself.
SteamOS combines the rock-solid architecture of Linux with a gaming experience built for the big screen.”

Spel kommer kunna strömmas lokalt från en Windows- eller Macdator med Steam till en maskin som kör Steam OS exempelvis i vardagsrummet, inte helt olikt funktionaliteten hos de portabla spelkonsolerna Sony Playstation Vita eller Nvidia Shield. Steam OS ska kunna spela hela Steams utbud via funktionen, som kallas in-home sharing, vilket ger operativsystemet indirekt stöd för över 3 000 titlar.

”Stortitlar” på ingång för nästa år

Valve utlovar att ”hundratals spel” redan kan köras på Steam OS och att ytterligare stortitlar kommer utannonseras under 2014, även tillsammans med diverse skrivbordsmjukvaror.

Thousands of games, millions of users. Everything you love about Steam. Available soon as a free operating system designed for the TV and the living room.

Man påpekar även att man kommer göra det lättare att dela spel med familj och vänner, och att man enkelt kommer kunna låta en vän spela ett spel ur ens eget bibliotek när man själv inte använder det, då med egna sparade topplistor, resultat och sparfiler.

Steam OS är ännu inte uppvisat i bild, men ska enligt Valve finnas tillgänligt ”inom kort” som en gratis nedladdning. Vi bör kunna tillhändahålla mer information i takt med att den dyker upp.

Du kan ta en titt på Steams hemsida för Steam OS här.


Relaterade nyheter

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Viking1962arilTintin Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tintin
Gäst

Vore fint om de la till Netflix, HBO och andra liknande. Det skulle göra den perfekt till en vardagsrumsdator och precis vad jag har önskat länge. En färdig programvara för HTPC/spel.

aril
Gäst
aril

Hur kan de inte döpa sitt operativsystem till GLaDOS? 😆

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Kommer man bara kunna spela titlar som är från steam?