År 2008 plockade IBM:s Roadrunner den prestigfyllda titeln som världens snabbaste superdator. Med ett tiotusentals Cell-processorer från IBM och hälften så många Opteron-processorer från AMD knäckte superdatorn Petaflops-gränsen för en kostnad av 121 miljoner dollar. Nu 5 år senare är det dags för pension.

Livet som superdator är knappast särskilt glamoröst. De riktiga tungviktarna, som IBM Roadrunner, får en kort tid i strålkastarljuset om de plockar hem fina placeringar i prestandatestet Linpack. Något som kan få dem att kvala in i toppen av top500-listan över världens alla superdatorer. Men oftast arbetar datorerna i det tysta med extraordinärt tunga beräkningar och avancerade simulationer som kan innebära banbrytande framsteg inom forskning och utveckling, men som sällan ger superdatorerna någon direkt uppmärksamhet.

Utvecklingen går i rasande takt och IBM Roadrunner är nu blott fem år senare på väg att pensioneras. Det finns idag betydligt kraftfullare och inte minst effektivare superdatorer på marknaden. Med en total golvyta på 560 kvadratmeter och en vikt på sammanlagt 227 ton är Roadrunner knappast en kostnadseffektiv lösning idag som förutom stor yta även har en rejäl effektförbrukning på 2,35 megawatt.

Med en maximal prestanda på 1,042 petaflops är Roadrunner idag den 22:e snabbaste superdatorn i världen. Men ettan på listan, Cray KX7, har med sina Opteron-processorer och Nvidia K20x Kepler-grafikkort en kapacitet på 17,59 petaflops och drar bara 3,5 gånger så mycket effekt med en total strömförbrukning på 8,2 megawatt.

Roadrunner togs officiellt ur bruk under gårdagen den 31 mars och det utan någon större uppståendelse efter 5 års tjänst.

Källa: NBC News


4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
dj christiankorvmosDennis T Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Dennis Tabula
Medlem
Dennis Tabula

1 petaflop. Inte dåligt. MS Röj går att köra utan lagg då. Nice. 😛

Medlem
Henrik Robeck

Bara 3,5 ggr mer effekt på 8,2 Megawatt… Det kan nog värma en stuga med överskottsvärme, men äsch, jag passar!

korvmos
Gäst
korvmos

April??

dj christian
Gäst
dj christian

hur mycket petaflop pres[quote name=”Dennis T”]1 petaflop. Inte dåligt. MS Röj går att köra utan lagg då. Nice. :P[/quote]

Hur mycket petaflop presterar en vanlig konsumentdator då?