Ett av de stora I-landsproblemen idag är att batterierna tar slut allt fortare i vår mobila enheter. I takt med att övrig teknik rusar fram, så har våra batterier inte fått mycket kärlek senaste åren både sett till kapacitet och laddningstider.

Elektrokemisk kondensator – ofta kallad superkondensator eller ultrakondensator, har visat stor potential för att ersätta dagens kondensatorer och batteritekniker. Problemet har än så länge varit att ultrakondensatorerna fortfarande inte kunnat lagra samma kapacitet som dagens tekniker baserade på litiumjoner, även om de rent teoretiskt ska klara lagra flerfaldigt mer tack vare den extremt höga densitet som återfinns i grafen – men vi är inte riktigt där ännu. Forskare och industrifolk har stora förhoppningar om ultrakondensatorer för vanligt bruk idag, även om de inte är redo att revolutionera kapaciteten i våra batterier. Den stora fördelen är att ultrakondensatorer kan laddas och urladdas mycket snabbare än dagens tekniker, och så gott som eliminera långa laddningstider av alla elektronik.

Nu har forskare på UCLA lyckats utveckla just en ultrakondensator med rätt egenskaper. Ultrakondensatorn ska enligt forskarlaget ha samma kapacitet som dagens batterier, men kan både laddas och urladdas upp till 1000x gånger snabbare. Det här betyder i teorin att vi kan ladda en smartphone, surfplatta eller en bärbar dator på mindre än en minut. En annan stor möjlighet är att använda tekniken i batteridrivna bilar, som det just nu kan ta väldigt lång tid att få en full laddning på. Snabbare urladdning skulle också innebära att det finns mer energi att tillgå när det faktiskt behövs.

Tekniken ska ha tagits fram med hjälp av en vanlig laser som används i en vanlig optisk LightScribe DVD-läsare. Vad man gjort är att ha täckt en DVD-skiva med grapfitoxider, och låtit lasern gå över hela skivan för att skapa grafenelektroder. Deras ultrakondensator ska även ha klarat av alla viktiga stresstester, med i princip inga prestandaförluster. Att man använder sådan simpel teknik för att producera en ultrakondensator, talar för att tekniken inte bör vara allt för dyr att implementera för kommersiellt bruk och massproduktion.

Det är inget tal om när den nya ultrakondensatorn kommer ut i konsumentprodukter, men den här gången låter det faktiskt som att det inte ligger allt för långt fram i tiden. Vad vi tycker är värt att notera, är att ultrakondensatorer används i kommersiellt bruk redan idag, även om det inte är i en stor utsträckning. För de läsare som vill lära sig mer om grafen och dess potential, rekommenderar att läsa vår artikel ”Grafen – Vi tittar närmare på efterträdaren till Kisel”, som även tittar närmare på just ämnet ultrakondensatorer.

Källa: EurekAlert!


Relaterade nyheter:

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
The Moral Case for Fossil Fuels - Stockholmsinitiativet - KlimatupplysningenAntimon99jaowEj taget namn?flopper Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem
flopper

Jag kan tänka mig de nya solarpanelerna (halva priset) tillsammans med sådana batterier och låta dem köra lyset i ett hus med de nya Led lamporna.

Ej taget namn?
Gäst
Ej taget namn?

Telefoner och bilar…
Jag vill ha en rail-gun.

jaow
Gäst
jaow

Äntligen ett bra användningsområde för lightscribe! 😀

jaow
Gäst
jaow

Embed fail. Kolla videon på denna sida
http://hackaday.com/2012/03/20/print-your-own-supercaps/

Antimon99
Gäst
Antimon99

Precis, i teorin går laddningen på under en minut men man måste ha en säkring i huset som klarar minst 20 A samt 230 V för att nå det resultatet. Vilket kan jämföras med dagens laddare som tillåter 5 V och 1 A. Finns många bra användningsområden!