Svenska filmindustrins antipirat-strategi har inte fungerat så väl de senaste åren. Nu tror de att de hittat ett fungerande koncept från Storbritannien som också skulle kunna fungera i Sverige. Istället för att gå till attack mot enskilda sajter vill branschen nu ta ner så många sajter som möjligt vid ett tillfälle, för att tvinga användare till lagliga alternativ.

Under de senaste decennierna  har vi sett oerhört många exempel på en filmbransch som gjort ofta meningslösa försök att stoppa piratkopieringen i Sverige. Bara de senaste året har sajter så som The Pirate Bay, Dreamfilm och Swefilmer tagits ner i försök att få piratkopierande användare att vända sig till lagliga alternativ. Taktiken har inte fungerat, vilket till och med bekräftats av forskning. I en artikel publicerad av IDG skrivs det om forskare från Carnegie Mellon som studerat filmbranschens försök att stoppa piratkopiering i Storbritannien. Forskningsrapporten som studerar brittiska myndigheters blockering av The Pirate Bay år 2012 bekräftar att enskilda blockeringar inte har någon större verkan. Användare tar sig lätt förbi blockeringar genom VPN-tjänster eller genom att helt enkelt använda en annan tjänst.

Samma forskningsrapport har också studerat brittiska myndigheters blockering av 19 sajter under hösten 2013. Studierna visar att tolv procent av de piratkopierande användarna vände sig till lagliga alternativ i större utsträckning än tidigare. Nu vill svenska filmbranschen göra samma sak.

”Det här har tillämpats i många andra länder, som Storbritannien och Danmark. Men Sverige ligger efter”, säger Per Strömbäck, sakkunnig hos Film- och tv-branschens samarbetskommitté i en intervju med IDG.

Äldre strategi överlämnas inte

Enligt Per Strömbäck finns det inga planer på att sluta gå efter enskilda distributörer men en ny strategi ska arbetas fram för att illegal fildelning ska stoppas.

”Därmed är det inte meningslöst att fortsätta stänga enskilda sajter. Det är bättre än inget och det är ett arbete som måste göras. Men rapporten från Carnegie Mellon ger en ledtråd om att det finns mer effektiva sätt”, säger han till IDG.

Ett exempel på ett av den svenska film- och tv-branschens många försök att stoppa en enskild distributör är branschens krav att Bredbandsbolaget måste blockera The Pirate Bay för alla sina bredbandsanvändare. Domen kommer att tas upp i Stockholms tingsrätt i höst.

Källa: IDG

Läs mer:

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
xemacsLateflixnILGotCarnix_Spike Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Wargreymon

Finns det inte EU-lagar för ett öppet Internet? Eftersom man inte får ge extra bandbredd till vissa sidor, då kan man väl inte blockera heller.

nILGot
Medlem
nILGot

Jaha, och vart är de lagliga alternativen?
Kan någon nämna ett alternativ där nya filmer finns?

axel_shoulder
Gäst
axel_shoulder

Som nILGot hänvisade till, vart ska man se de nya filmerna då? Det finns ju en anledning till at game och gamestop håller på att stängas över hela sverige, för att ingen går och köper fasta kopior av spel längre. Samma gäller för filmindustrin, folk köper inte filmer i dvd/bluray/film butiker längre. Om de hade fixar en bekväm tjänst att använda som gör det möjligt att se de nya filmerna online för en vettig peng så kommer piratkopiering att sjunka. Den kommer såklart fortfarande att finnas men den kommer iaf att minska.

_Spike
Medlem
_Spike

Håller med er ovanför.

Allt är väldigt fragmenterat just nu. Måste ha flera prenumerationer för olika tjänster och sen är utbudet helt olika beroende på vilket land man befinner sig i (om man inte kör proxy/vpn etc).

Finns inget enklare lagligt alternativ… Sen tar det ibland väldigt lång tid innan vissa filmer och serier kommer ut på tjänsterna. Därför kommer torrent-sidor och annat fortsätta att existera.

Gratis, Enkelt, Bättre kvalité, Större utbud.

Carnix
Gäst
Carnix

Filmbranschen kanske borde ta efter porren på nätet, som faktiskt drivit fram säkrare rutiner för online betalningar… inte för att jag tittar på porr… så mycket…

nILGot
Medlem
nILGot

[quote name=”axel_shoulder”]Som nILGot hänvisade till, vart ska man se de nya filmerna då? Det finns ju en anledning till at game och gamestop håller på att stängas över hela sverige, för att ingen går och köper fasta kopior av spel längre. Samma gäller för filmindustrin, folk köper inte filmer i dvd/bluray/film butiker längre. Om de hade fixar en bekväm tjänst att använda som gör det möjligt att se de nya filmerna online för en vettig peng så kommer piratkopiering att sjunka. Den kommer såklart fortfarande att finnas men den kommer iaf att minska.[/quote] Exakt. Ett klockrent exempel: Vem laddar ner… Läs hela »

Lateflix
Gäst
Lateflix

dreamfilmhd.org
sweflix.to
laddanerfilmer.com
cuevana2.tv
megashare.sc
magicalstream.net

Gå inte till ovanstående, lagliga streamingsiter med gratisfilm, för då finns det risk att ni får se filmer ett år innan de dyker upp på betalsiten Netflix.

Fredrik
Medlem
Fredrik

Piratkopiering är i första hand ett distributionsproblem där man ligger månader om inte år efter piratdistributionen (även om det blivit mycket bättre för t.ex. HBO) och i andra hand ett prissättningsproblem där man ur en på tok för hårt beskattad befolkning vill ta ut höga priser för något som kostar ett fåtal (om ens det) kronor att producera (digitala kopior).