Steelseries Apex RAW

 

Steelseries Apex Raw
Brytare Rubberdome
Tangentbelysning Ja, Vit
USB-hub/ljud Nej
Makrotangenter Ja, 12stycken
Mediatangenter Nej, F-funktion
Inbyggt minne Ja
Mått 500 x 220 x 30mm
Kabel 1.8 m
Anslutning 1 x USB 2.0
Cirkapris 599 kronor (Lägst på prisjakt.se:

)

Design

Steelseries Apex Raw är ett relativt stort tangentbord som tar upp mycket plats på skrivbordet. Det har ett inbyggt handledsstöd som känns lagom brett. Det finns även gott om utrymme runt om tangenterna på alla sidor. Tangentbordet har god kvalitetskänsla, och gummifötterna på undersidan är utmärkta; istället för att ha små pluppar som man fäller ut för att höja tangentbordet i bakkant så använder Apex Raw två rejäla gummifötter som man byter ut. Det är en bra lösning då det inte finns någon risk att man skulle ha sönder dessa, och dessutom får man bra fäste på skrivbordet. Det som de flesta reagerar på när de ser ett Apex-tangentbord är den stora mellanslagstangenten, den är närmare dubbelt så hög som vi är vana vid. Till en början kan den kännas lite konstig men man vänjer sig snabbt. Tangentbordet har tangentbelysning samt belysning på sidorna – dock är belysningen endast vid och är inte invidiuell, men det är en jämn och bra belysning överlag.

Steelseries Apex Raw har varken USB- eller ljudportar.

Media och makrotangenter

Steelseries Apex Raw har en uppsjö av makrotangenter, det finns hela arton stycken på två profiler. Fem av dessa sitter lättillgängligt på den vänstra sidan av tangentbordet medan resterande tolv sitter ovanför F-raden. De ovanför F-raden är inte riktigt lättillgängliga och är inte lämpade för makron som man behöver tillgång till blixsnabbt, men fungerar helt okej för makron som inte kräver samma lättillgänglighet. Det finns ingen dedikerad mediekontroll på tangentbordet utan istället så finns det F-funktionalitet för att styra musik och volym.

Brytare

Steelseries Apex Raw har membranbrytare i lågprofil, men inte fullt lika låg profil som Razer Deathstalker. Brytarna känns väldigt bra för att vara membranbaserade och har lite studs i sig snarare än den vanliga svampiga känslan. Det känns överlag ganska bra att skriva och spela med Apex Raw även om det inte är samma respons som man får på ett mekaniskt tangentbord. Det har bra key rollover och anti-ghosting, så det är ett pålitligt tangentbord även i intensiva spelsessioner.

Mjukvara

Steelseries Apex RAW använder sig utav Steelseries Engine 3, en paraplymjukvara för alla Steelseries produkter. Mjukvaran har ett användarvänligt gränssnitt och är lätt att använda direkt utan att behöva läsa en manual. Funktionaliten är bra och det går enkelt att programmera makrotangenterna till att göra det man vill att de ska göra.

Slutsats

Steelseries Apex RAW är ett bra tangentbord i den lägre prisklassen. För den prislapp Apex RAW har så får man ett gediget tangentbord med bra byggkvalitet med ett bra funktionsutbud. Ett bra inbyggt handledsstöd, bra belysning och gott om makrotangenter. Men det finns inget riktigt bra argument för att köpa Apex RAW i en jämförelse med Steelseries Apex, prisskillnaden är så pass liten i jämförelse med det utökade funktionsutbudet som Apex erbjuder.

24
Leave a Reply

Please Login to comment
24 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
20 Comment authors
KlasOliveKeikoHermestoefjutt Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tobias Müllauer
Medlem
Tobias Müllauer

Varför måste alla tangentbord med mycket lull lull vara så äckligt fula?

Gascogne
Medlem
Gascogne

Jag skulle gärna vilja se lite tester med tex från tillverkaren Filco.

Själv tycker jag om enklare tangentbord med hög kvalité utan en massa lull lull.
Min favorit hittills är Filco Ninja Majestouch-2 Tenkeyless, tycker om lite mer kompakta tangentbord eftersom jag personligen har ingen direkt användning av numpad.

Morkul
Medlem
Morkul

Förstår inte riktigt hur tangentbords tester egentligen kan ge betyg… Vad jag menar är att vad man tycker om ett tangentbord är extremt personlig. Sist jag skulle byta tangentbord så köpta jag först ett Logitech G710+ vilket jag inte alls tyckte om, nu mer använder min son det och han tycker älskar det. Näst på tur var just Corsair Vengeance 95, eftersom jag läste så mycket bra om det. Detta var ett tangentbord som varken jag eller min son tyckte om. Tillslut så köpta jag ett Qpad MK85, eftersom jag har haft ett sådant förut och tyckte om det. Min… Läs hela »

Flyfisherman
Medlem

Bra jobbat, klart intressant och hoppas att ni orkar fortsätta att hålla alla guiderna uppdaterade, för jag förstår ju att det krävs en hel del arbete bakom. För övrigt är det bra med dessa guider, för alla har inte möjlighet att kunna prova och man skall ju också se dessa som just en guide, vägledning, och inget absolut måste när det gäller personliga preferenser. Det gäller ju då dom subjektiva mätningarna man utfört och det står om testmetod i kap.4 Däremot om testresultat eller annat framkommer i nån deltest, så är ju det fakta som är viktiga att få reda… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”mullcom”]Varför måste alla tangentbord med mycket lull lull vara så äckligt fula?[/quote]Smaken är som baken mullcom, vissas är bättre än andras! 😉 [quote name=”Gascogne”]Jag skulle gärna vilja se lite tester med tex från tillverkaren Filco. Själv tycker jag om enklare tangentbord med hög kvalité utan en massa lull lull. Min favorit hittills är Filco Ninja Majestouch-2 Tenkeyless, tycker om lite mer kompakta tangentbord eftersom jag personligen har ingen direkt användning av numpad.[/quote]Bra tips Gascogne! Det är lite ducky-stil på Filco så de ska defenitivt in på listan över listan av tangentbord att hålla ögonen efter! [quote name=”Morkul”]Förstår inte riktigt… Läs hela »

Marquzz
Medlem
Marquzz

Det där med tangentbord är verkligen är individuellt. Jag t.ex. gillar kompakta tenkeyless-tangentbord med scissor eller rubber dome. Finns inte mycket att välja på då eftersom jag samtidigt inte vill ha såna superkompakta där de klämt ihop alla tangenter.

Köpte [url=http://www.inkonline.se/sv/ovrigt/zippy/zippy-zippy-mini-keyboard-black.html]detta[/url] för ett tag sedan och är faktiskt riktigt nöjd, hög kvalitetskänsla.

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”Marquzz”]Det där med tangentbord är verkligen är individuellt. Jag t.ex. gillar kompakta tenkeyless-tangentbord med scissor eller rubber dome. Finns inte mycket att välja på då eftersom jag samtidigt inte vill ha såna superkompakta där de klämt ihop alla tangenter.

Köpte [url=http://www.inkonline.se/sv/ovrigt/zippy/zippy-zippy-mini-keyboard-black.html]detta[/url] för ett tag sedan och är faktiskt riktigt nöjd, hög kvalitetskänsla.[/quote]
Ja vi ska försöka få in lite kompakta keyless-modeller också, det ligger högt på listan eftersom flera verkar vara intresserade av att se mer av de lösningarna!

Erik Thorsell
Medlem
Erik Thorsell

Som många redan har nämnt vore tester av tangentbord som Das Keyboard, Filco, WASD och Ducky intressanta att se. Även Vortex vore högintressant!

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”Anton Karmehed”] [quote name=”Morkul”]… Text…[/quote]Du har helt klart en poäng Morkul, vissa aspekter på ett tangentbord handlar mycket om personlig preferens. Däremot går det ofta att på ett objektivt sätt plocka fram styrkor och svagheter i ett tangentbord, exempelvis dålig byggkvalité, smarta designlösningar, dåligt utvecklad mjukvara osv. Tyvärr går det ju inte att garantera att alla gillar en viss sorts layout eller en viss slaglängd på tangenterna. Men vi är övertygade om att vi kan göra det bra mycket lättare för de flesta att hitta rätt modell.Vår utmaning blir att förmedla betyg och utmärkelser på ett så konsumentvägledande sätt… Läs hela »

Tord Maxe
Medlem
Tord Maxe

[quote name=”GLaDER”]Som många redan har nämnt vore tester av tangentbord som Das Keyboard, Filco, WASD och Ducky intressanta att se. Även Vortex vore högintressant![/quote]

Skulle vara kul om Func KB-460
kunde halka med där.

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”GLaDER”]Som många redan har nämnt vore tester av tangentbord som Das Keyboard, Filco, WASD och Ducky intressanta att se. Även Vortex vore högintressant![/quote]Tyvärr fick vi igår reda på att Webhallen, enda återförsäljaren i Sverige av Filco, plockar ur dem ur sitt sortiment. Det är tydligen för omständigt med svenska layouter och långa beställningstider från tillverkaren. men vi fortsätter att jaga övriga! 🙂 [quote name=”Morkul”][quote name=”Anton Karmehed”] [quote name=”Morkul”]… Text…[/quote]Du har helt klart en poäng Morkul, vissa aspekter på ett tangentbord handlar mycket om personlig preferens. Däremot går det ofta att på ett objektivt sätt plocka fram styrkor och svagheter… Läs hela »

Medlem
Json_81

Bra test!

Inget som får mig att byta mitt razer lycosa än, men Corsair K95 RGB verkar intressant.
Kommer det testas?

Lergrodan
Gäst
Lergrodan

Finns det någon chans att ni gör en bildskärms guide?

Lergrodan
Gäst
Lergrodan

Finns det någon chans att ni gör en bildskärms guide?

martinot
Medlem
martinot

Fint med en översikt, men som så många andra här så saknar jag de största och mest kända tillverkarna av mekaniska tangentbord så som Ducky, Filco, CM Storm och Topre (även om den sista inte har mekaniska brytare så är det hökvalitativa rubberdomes). Alla de är mycket högra kvalitet och snyggare än alla i testet och tar mindre plats (iaf Filco och Ducky). Förutom TKL så skulle jag gärna även se 60%-tangentbord som tex Ducky Mini. Är perfekt till notebook och laptop på resa. Samma sak med Filco Minla. Har det i BT-variant som är perfekta tangentbord för iPads eller… Läs hela »

Börje123
Gäst
Börje123

Hej Linus Sjölinder

Jag har köpt G910 från ditt test och rekommendation. Jag gillar tangentbordet.
Men har märkt att tangentbord knapparna är målade svarta. Jag tror man kommer att slita ut dem fort och om några år då kommer LED belysningen att lysa igenom under svarta färgen.

Plus handledsstödet är så fult!
Och att led färgen stämmer inte på skärmen och tangentbordet. Orange är vit och lilla är blå typ

Linus Sjölinder
Gäst
Linus Sjölinder

[quote name=”Börje123″]Hej Linus Sjölinder Jag har köpt G910 från ditt test och rekommendation. Jag gillar tangentbordet. Men har märkt att tangentbord knapparna är målade svarta. Jag tror man kommer att slita ut dem fort och om några år då kommer LED belysningen att lysa igenom under svarta färgen. Plus handledsstödet är så fult! Och att led färgen stämmer inte på skärmen och tangentbordet. Orange är vit och lilla är blå typ[/quote] Tjena Börje. Jag tror inte det är någon större risk att färgen på topparna slits bort faktiskt. Jag använder mig av G910 i stort sett dagligen och har gjort… Läs hela »

MrMouse
Gäst

[quote name=”Morkul”][quote name=”Anton Karmehed”] [quote name=”Morkul”]… Text…[/quote]Du har helt klart en poäng Morkul, vissa aspekter på ett tangentbord handlar mycket om personlig preferens. Däremot går det ofta att på ett objektivt sätt plocka fram styrkor och svagheter i ett tangentbord, exempelvis dålig byggkvalité, smarta designlösningar, dåligt utvecklad mjukvara osv. Tyvärr går det ju inte att garantera att alla gillar en viss sorts layout eller en viss slaglängd på tangenterna. Men vi är övertygade om att vi kan göra det bra mycket lättare för de flesta att hitta rätt modell.Vår utmaning blir att förmedla betyg och utmärkelser på ett så konsumentvägledande… Läs hela »

Skuggan7
Gäst
Skuggan7

Mad Catz Strike 7 borde helt klart vara med, det är membran men med feedback som om det vore mekaniskt. Skönt att skriva på utan oljudet som jag hatar från mekaniska klickandet. 🙂
Extremt bra kvalitet med metallram och dessutom modulärt, samt en skärm som slår varenda Logitechdynga med hästlängder.

toefjutt
Gäst
toefjutt

Heppe!

Några planer på att testa några av dessa:
Qpad MK-90 Pro
Corsair Gaming Strafe
Cherry MX-Board 6.0
Razer BlackWidow Tournament Chroma

Hermes
Gäst
Hermes

Macro tangenterna för hermers tangenbordet som ligger under höger ctr, är bra ifall man använder musen i vänster hand och ”springer” runt med piltangenterna. Är inte alla Gamers som använder wasd, eller esdf movement

Keiko
Gäst

Vart hittar jag ’ symbolen?

Olive
Gäst
Olive

Kailh* 🙂

Klas
Medlem
Klas

Jag saknar en test på trådlösa tangentbord som fungerar bra i spel.