Small preview image

Under gårdagen antog riksdagen den nya upphovsrättslagen som betyder att nerladdning av piratkopierad film och musik blir olagligt från och med den 1 juli. Detta i sig är en hårt debatterad fråga där bland annat Gustav Fridolin i miljöpartiet hävdade att artisterna förmodligen inte förlorar massor med pengar då merparten av den musik som laddas ner aldrig skulle spridits om den kostat pengar. Istället skulle det bidra till en spridning av musiken som inte är möjlig annars och på det sättet ge upphov till ökad försäljning. Utöver den skärpta lagen för nerladdning av film och musik har man också infört en kraftig höjning av den så kallade kassettersättningen.Det handlar om den avgift som läggs på varje tom lagringsmedia för att kompensera artister och upphovsmän för förlorad inkomst på den privata kopieringen som fortfarande är laglig. Den nya lagen höjer avgiften per megabyte (MB) löjligt mycket, i våra ögon. För skivor som kan kopieras fler gånger (RW) kommer avgiften ligga på 0.4 öre per megabyte, medan vanliga skivor (R) har en avgift på 0.25 öre per megabyte. Det betyder att en vanlig DVD-RW skiva på 4.6GB kommer få en avgift på hissnande 18 kr, utöver den vanliga kostnaden för själva skivan. Med tanke på att en skiva idag kostar runt 10 kr i Sverige är detta skrämmande siffror. För framtiden betyder det att en valig skrivbar 50GB Blu-ray skiva kommer få en avgift på runt 125 kr, utöver grundpriset. Grattis Sverige säger vi!


Vänsterpartiets Christer Winbäck verkade vara en av dem få som förstod vad den nya lagen skulle innebära då han sa följande;
”Detta är inte en godtagbar lösning. Många använder dessa skivor för saker som inte alls har med musik att göra och nu kommer man att beställa dem från annat EU-land.”


Tasso Stafilidis från vänsterpartiet försvarade lagförslaget med att avgiften går att sänka om den skulle visa sig vara orimligt hög. Något som mest låter som ett dåligt skämt i våra öron. Detta är i vår mening början till slutet på den inhemska försäljningen av lagringsmedia, en marknad som redan är ansatt av import från andra europeiska länder. Tyck till i vårt forum kring det nya lagförslaget som nu alltså klubbats igenom av den svenska riksdagen.


Källa: Aftonbladet

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid