NVIDIA ångar på för fullt med sin mobila processorkrets Tegra. Förutom den 3D-kapabla krets man planerar under våren avslöjas nu att företaget arbetar på nästa generations Tegra-krets och lanseringen väntas ske redan under 2011. Tegra 3 ska få upp till fyra stycken Cortex-A9 CPU-kärnor, en klockfrekvens på 1,5 GHz och tre gånger så kraftfull GPU.

Tegra 3 och dess prestandaspecifikationer avslöjas av samma produktplan som Tegra 2 3D-informationen härstammar ifrån, som nu blivit publicerad i sin helhet på Brightsideofnews. Produktplanen avslöjar att Tegra 3 kommer att lanseras i två modeller, en för surfplattor med namnet T30 samt en för smarthpones med namnet AP30.

Den största skillnaden verkar vara att T30 för surfplattor satsar rakt igenom på fyra processorkärnor, något som med en Cortex A9 arkitektur och 1,5 GHz klockfrekvens ger prestanda på 13 800 MIPS, närmare bestämt 200% högre prestanda än de 4 600 MIPS som dagens tvåkärniga Tegra 2-krets erbjuder.

tegra3

Den inbyggda grafikkretsen blir också rejält optimerad och ska vara 3 gånger så kraftfull som dagens. Tegra 3 ska stödja uppspelning av Blu-ray filmer samt skärmupplösningar på upp till 1920×1200 pixlar på surfplattor. Tegra 3 AP30 för smartphones får nöja sig med två eller fyra CPU-kärnor och skärmupplösningar på 1366×768 pixlar, vilket borde räcka ganska långt i 4-5 tum stora skärmar.

Tegra 3 ska inte bara vara betydligt kraftfullare än sin föregångare, kretsen ska även kunna gå in i extra energisnålt strömsparläge som tillverkaren kalar ULP CPU Mode, allt för att batteritiderna på våra framtida mobila produkter inte ska behöva lida allt för mycket av de kraftfullare komponenterna.

NVIDIA siktar på att se de första Tegra 3-baserade produkterna på marknaden under hösten 2011.

Källa: Bright Side of News

Subscribe
Notifiera vid
3 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
this
this
13 Årtal sedan

Minst sagt brutalt, men har väldigt svårt att tro att detta kan båda gott för batteritider. Nvidia har åtminstonde visat att de menar allvar med sin satsning på ARM kretsar.

Tempel
Tempel
13 Årtal sedan

Det är väl ett måste för nVidia. Med både Intel och AMD som satsar på APUer så slår det undan benen på nVidia, det är i dom enkla systemen pengarna finns då volymen är så pass stor och utan volymförsäljning så har nVidia ingen marginal kvar att konkurrera på grafikmarknaden och vad har dom då för överlevnadsmöjligheter? Slår det här väl ut så kan vi vi mycket väl se ett nVidia som drar sig ur PC marknaden helt om 2-3 år dessvärre, men det är ett måste för företaget att satsa på ARM. Det pratades ju tidigare om att gå… Läs hela »

Swedish Berserk
Swedish Berserk
13 Årtal sedan

Jag tror inte att Nvidia är illa på det. Microsoft tänker stödja ARM i nästa Windows troligen Windows 8. Man håller på med projekt Denver som ser oehört spännande ut. Och dessutom satsar man fullt ut på Tegra lösningarna. Och Nvidia ligger i framkant bland dagens ARM lösningar vilket ger en trevlig vitamininjektion på ARM marknaden! Qualcomm och Texas Instruments med flera lär få öka takten för att hänga på Nvidia vilket är bra för ARM marknaden i sin helhet.

Hoppas det går bra för Nvidia. Jag tror det löser sig för dom. 🙂