SLC-Cache

SLC Cache

SLC-cache är nyckeln till framgång när man använder TLC-NAND. Tillverkaren använder en del av den tillgängliga kapaciteten i SLC-läge för att ha en mindre cache/buffert. Det gör att så länge en överföring inte är större än SLC-cachens storlek, så kommer prestandan att vara hög. Om mer data än vad som får plats i cachen ska skrivas, då kommer prestandan att bli betydligt sämre.

För att undersöka hur enheten hanterar detta, så gör vi ett 100 sekunder långt skrivtest och loggar hur snabbt enheten skriver data.

240GB-modellen lyckas bara hålla skrivprestandan hög under en väldigt kort stund. Vi kan bara skriva ungefär 2GB med data innan prestandan sjunker, och tyvärr sjunker den ganska rejält. Det ser också ut som att alla skrivningar måste göras till SLC. Det betyder att ny data måste invänta att cachen töms till TLC innan den går vidare. Detta är ett bra sätt att minska slitaget på minneskretsarna. 3D-TLC tål dock betydligt mer än gamla 2D-TLC så ska det inte vara något problem och Adata borde istället ha implementerat att ny data skrivs till TLC direkt när SLC-delen är full. Istället får vi riktigt dålig prestanda så fort cachen är full.

960GB-modellen visar upp en helt annan bild. För det första så är SLC-cachen betydligt större, men prestandan är också betydligt bättre när cachen är full. Det här resultatet är en kombination av snabbare NAND (64-lager), fler NAND-enheter (64-lager) och större cache. Det är tydligt att 960GB är en betydligt bättre enhet om man ska skriva mycket sekventiell data.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid