SLC-Cache

SLC cache

QLC-NAND är långsamt. För att ändå leverera bra prestanda använder sig därför de flesta QLC-enheterna av en snabbare SLC-cache. En del av enhetens lagringsutrymme har programmerats som SLC (en databit per cell) för detta syfte. Resultatet är mycket lägre kapacitet men också betydligt bättre prestanda. Detta är något som alla moderna SSD-enheter gör för att förbättra prestanda. Det kan dock skilja mycket i hur stor cachen är och hur den implementeras i olika enheter.

Crucials implementering påminner mycket om den Intel har på 660p och även i viss mån det som Samsung gör på sina enheter. De har en fast cache som alltid finns tillgänglig. Den kan därför aldrig ta slut helt. Utöver det har de en stor dynamisk cache som baseras på hur mycket ledigt utrymme som finns. Om enheten är tom kommer cachen vara gigantisk. Om den är full kommer den vara betydligt mindre och i vissa fall helt obefintlig.

SSDCrucial P1 512 GBCrucial P1 1 TBCrucial P1 2TB
Fixed5 GB12 GB24 GB
Dynamic50 GB100 GB200 GB
Total55 GB112 GB224 GB

Här ser vi hur mycket cache som finns tillgängligt. Detta förutsätter att enheten är helt tom. I praktiken kommer ju cachen att vara betydligt mindre men trots det så borde majoritet av den belastning som enheten utsätts för att träffa SLC-cachen.

Annons

I vanlig ordning testade vi att skriva sekventiell data till våra testenheter och vi plottade ut prestandan på en graf.

500 GB-modellen hinner skriva nästan 70 GB innan SLC-cachen är helt full och enheten istället får skriva direkt till QLC. Då sjunker prestandan till 50-60 MB/s.Om vi tittar över lite längre tid ser vi att den låga prestandan håller i sig. Vi vill verkligen inte hamna utanför SLC-cachen på dessa enheter. Då går det inte särskilt fort.

Intressant nog ser vi ett annat mönster på 1 TB-modellen. Prestandan är givetvis högre och SLC-cachen är större. Enheten hinner skriva ungefär 70 GB data innan prestandan sjunker. Då sjunker den ner till ungefär 500 MB/s för att sedan gå upp igen. För att se vad som händer behöver vi titta över ett större tidsintervall.

Det ser ut som om 1 TB-modellen har flera olika faser med SLC-cache. Vartefter enheten blir mer full blir topparna kortare och tillslut hamnar enheten i ett liknande läge som vi såg med 500 GB-modellen och prestandan ligger runt 80-90 MB/s för resten av testet.

Annons
Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
2 Thread replies
4 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
KaffiMannGustav Gager Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
KaffiMann
Medlem
KaffiMann

Liten skrivefeil på side 2?
DRAM cacheminne 1 TB DDR3L
Om det virkelig er 1 TB ram er jo det en enorm nyhet!