Testresultat: Strömförbrukning

Strömförbrukning och effektivitet

I ett samarbete med Quarch Technology kommer Nordichardware i framtiden att kunna göra mycket noggranna beräkningar på strömförbrukning på enheter via både PCI-E (och M.2 med adapter), SATA, SAS och U.2. Detta genom att använda en strömanalysator som i princip ersätter nätaggregatet för lagringsenheterna. All ström för just dessa passerar genom strömanalysatorn som i realtid kan granska hur stor belastning som ligger över respektive spänningslina.

Detta ger oss möjligheten att både beräkna hur mycket en SSD-enhet drar för stunden men också hur mycket energi en enhet drar totalt under ett test. I nuläget har vi endast skrapat på ytan för vad som är möjligt med den här utrustningen. Vi hoppas kunna göra mer detaljerade strömförbrukningsanalyser i framtiden.

Strömförbrukning – vila

Första testet är till för att se hur hög effekt en SSD drar när den är i vila. Detta är det kanske absolut viktigaste av alla tester eftersom SSD-enheten spenderar majoriteten av tiden i vila. Så om du ska ha en SSD i en laptop bör du titta på de enheterna som är högst upp här. De här testerna utfördes på vårt vanliga testsystem (desktop) med HIPM+DIPM (Host/Device Initiated Power Management) aktiverat. Det betyder att DeviceSleep (devslp) inte är aktiverat då det endast fungerar på laptops.

P1 drar inte helt oväntat mer ström än många SATA-enheter. Jämför man med PCIe-enheter är resultatet ganska bra. P1 är en av de enheter som drar minst, tillsammans med Kingston A1000 och Samsungs 970-serie.

Om vi istället tittar på effektivitet kan vi se att P1 hamnar lite efter. Detta gör den trots att enheten får förhållandevis bra resultat i NHSB Office.

Även i Virtualization drar Crucial P1 något mer ström än sina närmaste konkurrenter. Den drar samtidigt inte så mycket som flera av förra årets toppmodeller från Kingston och Corsair.

Vi ser ett tydligt mönster när vi gräver lite djupare. Läsning drar mer ström jämfört med de andra och skrivning drar mindre. Vi måste ändå säga att strömförbrukningen är godkänd och på rimliga nivåer överlag.

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
2 Thread replies
4 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
KaffiMannGustav Gager Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
KaffiMann
Medlem
KaffiMann

Liten skrivefeil på side 2?
DRAM cacheminne 1 TB DDR3L
Om det virkelig er 1 TB ram er jo det en enorm nyhet!