Test: Xiaomi Mi RoboRock S50 i det smarta hemmet

En robotdammsugare gör verkligen skillnad i det smarta hemmet

10

Hur står sig Xiaomi mot en vanlig dammsugare?

Din vanliga dammsugare är kraftfullare men (du) är oftast också slarvigare och betydligt mer högljudd.

Detta är en svår fråga som det egentligen inte finns något enskilt korrekt svar på. Det beror nämligen både på ditt hem, dina tidigare dammsugare och vad som är viktigast för dig. Om jag ska summera det ur min synvinkel blir det dock något som följande.

Xiaomi Mi RoboRock S50 vs. vanlig dammsugare

  • Den sköter jobbet själv…
  • vid mycket lägre ljudnivå.
  • Den skrämmer inte husdjur (iaf inte vår katt)
  • och ammsuger väldigt metodiskt och mindre slarvigt (mig själv som referenspunkt).
  • Den har inte lika hög sugkraft som en vanlig dammsugare men arbetar mer metodiskt.
  • Den har dock svårare att nå in i hörn och att komma in under ytor som mäter lägre än 8cm.

Jag tror att det finns många som skulle kunna ersätta sin vanliga dammsugare nästan helt med hjälpa av en robotdammsugare och specifikt Xiaomi Mi RoboRock S50. Städresultatet är oftast imponerande och bara vetskapen om att hemmet blir dammsugit av sig själv är en riktig vardagslyx. Medan vår vanliga dammsugare haft det väldigt lugnt sedan Roborock 2 kom in i hemmet har den heller inte varit helt sysslolös. Min sambo Anna tar fortfarande fram den vanliga dammsugaren när hon snabbt vill dammsuga lite extra. Sedan finns det platser, i soffan och under kanterna av vår låga soffa, som faktiskt Roborock 2 inte kan dammsuga själv.

På det stora hela är jag förvånad över hur effektiv Roborock 2 faktiskt är på att hålla hemmet rent och dammsuget. Att du med hjälp av appen kan sätta ut specifika zoner där dammsugaren ska ut och köra, som för att undvika granmattan, är också riktigt smidigt och smart. Det är dock lite frustrerande att man i skrivande stund inte kan spara dessa städzoner för sin schemaläggning, förhoppningsvis är detta något vi får se i framtida mjukvaruppdateringar. Värt att lägga extra vikt vid är hur batteriekapaciteten inte bara känns riktigt bra, den klarar mina 70kvm med 50% batteri kvar. Det känns nästan inte som ett relevant problem då den faktiskt kör och laddar sig själv om det skulle behövs och sedan fortsätter där den slutade.

Xiaomi Mi Robot Vacuum 2 Roborock parkerad i sin laddstation, dit kör den själv när den är klar eller behöver laddas.

10
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
6 Thread replies
4 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
SidewinderJonas KlarJensMorkulAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem

Vart fick ni tag i denna Maskin? kommer mest till olika sidor som känns lite si sådär.

Jens
Medlem
Jens

Jag kan varmt rekommendera Aliexpress. Köpte min här:
https://www.aliexpress.com/item/Global-Version-Xiaomi-Vacuum-Cleaner-2-Robot-For-Home-Automatic-Cleaning-2000pa-Suction-2-In/32841851161.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.4bDUgD

Kan även tillägga att jag är väldigt imponerad i vad den presterar i förhållande till en äldre dito som jag hade.

Jonas Klar
Medlem

Rekommendation av en produkt som inte ens officiellt säljs i Sverige? Jag är lite skeptisk, även om jag förstår att det är själva produktegenskaperna som utvärderats.

Sedan – går den att köra i offlineläge? Jag är tillräckligt med foliehatt för att inte vilja dela med mig av mina planritningar till Kina, eller någon annan för den delen. Kolla gärna hur mycket trafik den skickar över nätverket också, var ju någon dammsugare med kamera som drog iväg 30GB video till någon server för inte så länge sedan.

Morkul
Medlem
Morkul

Satan vad din dammsugare låter illa. Vår dammsugare kan du använda samtidigt som du tittar på TV utan att höja volymen.

carl-gunnar sethsen
Medlem
carl-gunnar sethsen

Clean mate s8000 har våt mopning och kostar ca 2000 visserligen är den inte lika smart som roborock men den gör sitt jobb jag har 87 kvm.