Test: Xiaomi Mi RoboRock S50 i det smarta hemmet

En robotdammsugare gör verkligen skillnad i det smarta hemmet

10

Hur står sig Xiaomi mot en golvmopp

En sällsynt egenskap på marknaden men som återfinns i Roborock 2 är att det är en dammsugare som även kan våtmoppa. Du kan med andra ord få din robot att inte bara dammsuga utan även våtmoppa ditt hem. Jag skulle vilja skriva att den gör det automatiskt men så är tyvärr inte fallet. Det är kanske inte helt överraskande att det blir lite knepigare att automatisera en våtmoppning, det behövs trots allt vätska men detta är samtidigt inte det största potentiella problemet. Medan du aktivt måste sätta på våtmoppen, fylla tanken och trycka in behållaren under roboten är det själva driftsarbetet som är den stora farhågan. Om roboten skulle fastna när den våtmoppar ditt parkettgolv och bli stående med en våt trasa på ett trägolv tills du kommer hem från jobbet då kan det bli kostsamma skador på underlaget. Xiaomi uppmanar därmed med rätta att man inte bör våtmoppa utan att ha översikt på sin robot.

Tittar vi på resultatet så skulle jag säga att roborocks våtmoppning är ett bra komplement till dess dammsugning. Du kan plocka upp extra fint damm och även vissa fläckar. Men utan något rengöringsmedel (det ska bara vara vatten enligt Xiaomi) och ett ganska lätt tryck över ytan går det inte att mäta sig med en handmoppning när det kommer till att radera fläckar och skit från golvet. Ett litet irritationsmoment är att mopptyget inte heller sträcker sig längs hela robotsen bredd, med andra ord har du någon centimeter längs med alla kanter som aldrig blir våtmoppat.

Snabbsummering av våtmoppning med Roborock S50

  • Smidig att tanka och sätta igång
  • Glöm inte att blöta ner mopptyget innan du börjar köra, sen sipprar vattnet ut i moppen kontinuerligt.
  • Vattentanken räcker förvånansvärt länge (1h städning)
  • Mycket smidigt för att få bort fint damm och lättare smuts
  • Tar inte ända ut i sidorna (fattas 2cm på varje sida)
  • Inte lika grundlig moppning som en vanlig mopp med rengöringsmedel

10
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
6 Thread replies
4 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
SidewinderJonas KlarJensMorkulAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem

Vart fick ni tag i denna Maskin? kommer mest till olika sidor som känns lite si sådär.

Jens
Medlem
Jens

Jag kan varmt rekommendera Aliexpress. Köpte min här:
https://www.aliexpress.com/item/Global-Version-Xiaomi-Vacuum-Cleaner-2-Robot-For-Home-Automatic-Cleaning-2000pa-Suction-2-In/32841851161.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.4bDUgD

Kan även tillägga att jag är väldigt imponerad i vad den presterar i förhållande till en äldre dito som jag hade.

Jonas Klar
Medlem

Rekommendation av en produkt som inte ens officiellt säljs i Sverige? Jag är lite skeptisk, även om jag förstår att det är själva produktegenskaperna som utvärderats.

Sedan – går den att köra i offlineläge? Jag är tillräckligt med foliehatt för att inte vilja dela med mig av mina planritningar till Kina, eller någon annan för den delen. Kolla gärna hur mycket trafik den skickar över nätverket också, var ju någon dammsugare med kamera som drog iväg 30GB video till någon server för inte så länge sedan.

Morkul
Medlem
Morkul

Satan vad din dammsugare låter illa. Vår dammsugare kan du använda samtidigt som du tittar på TV utan att höja volymen.

carl-gunnar sethsen
Medlem
carl-gunnar sethsen

Clean mate s8000 har våt mopning och kostar ca 2000 visserligen är den inte lika smart som roborock men den gör sitt jobb jag har 87 kvm.