Test: Xiaomi Mi RoboRock S50 i det smarta hemmet

En robotdammsugare gör verkligen skillnad i det smarta hemmet

10

Kvalitetskänsla och användarvänlighet

Det är inte minst i dags dato enkelt att beklaga sig över alla billiga och lågkvalitativa kinaprodukter men här behöver du inte vara orolig över Xiaomi. Det är ingen slump att den kinesiska tillverkaren är en jätte i sitt hemland och har ett smärre hav av olika smarta hem-produkter i sitt utbud. Xiaomi vet hur man både innoverar och bygger kvalitativa hemelektronikprodukter och robotdammsugare är inget undantag.

Roborock 2 ser även till att ge dig en översikt för hur många timmar din robot använts och hur många timmar du kan köra innan du bör byta de olika slitagekomponenterna. Komponenter som för övrigt är enkla att både rengöra och byta ut samt går att hitta till vettiga priser, inte minst hos kinesiska återförsäljare som skeppar till Sverige. Här kommer samtidigt en av få brasklappar. Xiaomi är i skrivande stund förvisso representerat i Sverige av lokal återförsäljare på Xiaomi-mi.se men det finns inget brett återförsäljarnät att förlita sig på vid ett returärende. Roboten går att köpa till väldigt konkurrenskraftiga priser från kinesiska återförsäljare som gearbest.com, men är olyckan framme kan det bli en jobbigare och tidskrävande process att få rätt med dammsugaren.

På det stora hela är Roborock S50 i min mening både snygg och stilren samt känns riktigt högkvalitativ så höga poäng för Xiaomi även i detta avseende.

Användarvänlighet och mjukvara

Xiaomis robotdammsugare är riktigt enkel och smidig att använda när du väl fått den installerad och konfigurerad. Detta är samtidigt en process som inte var lika smidig som jag hade hoppats. Mi Home-appen som med fördel används på en telefon eller surfplatta kräver att du ställer in ”mainland china” som geografisk plats för att dammsugaren ska hittas. Jag hade problem att få kontakt med dammsugaren genom Android-appen under själva installationen, det gick dock bättre i Ios och efter den initiala installationen har jag inte haft några liknande problem. Lite frustrerande är det dock att appen trots engelskt språk skickar vissa kinesiska notifieringar som jag till dags dato fortfarande inte har en aning om vad de betyder.

Appen i sig är annars riktigt smidig med möjlighet till schemaläggning samt inställning av virtuella väggar för att dammsuga bara på vissa specifika platser av hemmet. Du kan till och med styra roboten med mobilen genom en digital fjärrkontroll på skärmen, totalt onödigt men nördigt roligt.

De få negativa aspekter jag kan se sett till användarvänlighet är att man inte kan spara städschema med specifika städzoner. Eller att man inte heller kan skapa ”uteslutande zoner” för att få dammsugaren att exempelvis undvika en ömtålig matta. Här får man använda sig av magnetlister som dammsugaren inte kör över.

En sista lyxfunktion jag saknar är annars möjligheten att styra dammsugaren med rösten. Det är roligt att Roborock 2 berättar för mig när den börjar dammsuga eller när jag plockar ut smutshållaren. Det hade dock varit ännu roligare att med rösten kunna aktivera roboten och få den att köra ut på nya städuppdrag.

10
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
6 Thread replies
4 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
SidewinderJonas KlarJensMorkulAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem

Vart fick ni tag i denna Maskin? kommer mest till olika sidor som känns lite si sådär.

Jens
Medlem
Jens

Jag kan varmt rekommendera Aliexpress. Köpte min här:
https://www.aliexpress.com/item/Global-Version-Xiaomi-Vacuum-Cleaner-2-Robot-For-Home-Automatic-Cleaning-2000pa-Suction-2-In/32841851161.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.4bDUgD

Kan även tillägga att jag är väldigt imponerad i vad den presterar i förhållande till en äldre dito som jag hade.

Jonas Klar
Medlem

Rekommendation av en produkt som inte ens officiellt säljs i Sverige? Jag är lite skeptisk, även om jag förstår att det är själva produktegenskaperna som utvärderats.

Sedan – går den att köra i offlineläge? Jag är tillräckligt med foliehatt för att inte vilja dela med mig av mina planritningar till Kina, eller någon annan för den delen. Kolla gärna hur mycket trafik den skickar över nätverket också, var ju någon dammsugare med kamera som drog iväg 30GB video till någon server för inte så länge sedan.

Morkul
Medlem
Morkul

Satan vad din dammsugare låter illa. Vår dammsugare kan du använda samtidigt som du tittar på TV utan att höja volymen.

carl-gunnar sethsen
Medlem
carl-gunnar sethsen

Clean mate s8000 har våt mopning och kostar ca 2000 visserligen är den inte lika smart som roborock men den gör sitt jobb jag har 87 kvm.