Test: Xiaomi Mi RoboRock S50 i det smarta hemmet

En robotdammsugare gör verkligen skillnad i det smarta hemmet

10

Kvalitetskänsla och användarvänlighet

Det är inte minst i dags dato enkelt att beklaga sig över alla billiga och lågkvalitativa kinaprodukter men här behöver du inte vara orolig över Xiaomi. Det är ingen slump att den kinesiska tillverkaren är en jätte i sitt hemland och har ett smärre hav av olika smarta hem-produkter i sitt utbud. Xiaomi vet hur man både innoverar och bygger kvalitativa hemelektronikprodukter och robotdammsugare är inget undantag.

Roborock 2 ser även till att ge dig en översikt för hur många timmar din robot använts och hur många timmar du kan köra innan du bör byta de olika slitagekomponenterna. Komponenter som för övrigt är enkla att både rengöra och byta ut samt går att hitta till vettiga priser, inte minst hos kinesiska återförsäljare som skeppar till Sverige. Här kommer samtidigt en av få brasklappar. Xiaomi är i skrivande stund förvisso representerat i Sverige av lokal återförsäljare på Xiaomi-mi.se men det finns inget brett återförsäljarnät att förlita sig på vid ett returärende. Roboten går att köpa till väldigt konkurrenskraftiga priser från kinesiska återförsäljare som gearbest.com, men är olyckan framme kan det bli en jobbigare och tidskrävande process att få rätt med dammsugaren.

På det stora hela är Roborock S50 i min mening både snygg och stilren samt känns riktigt högkvalitativ så höga poäng för Xiaomi även i detta avseende.

Användarvänlighet och mjukvara

Xiaomis robotdammsugare är riktigt enkel och smidig att använda när du väl fått den installerad och konfigurerad. Detta är samtidigt en process som inte var lika smidig som jag hade hoppats. Mi Home-appen som med fördel används på en telefon eller surfplatta kräver att du ställer in ”mainland china” som geografisk plats för att dammsugaren ska hittas. Jag hade problem att få kontakt med dammsugaren genom Android-appen under själva installationen, det gick dock bättre i Ios och efter den initiala installationen har jag inte haft några liknande problem. Lite frustrerande är det dock att appen trots engelskt språk skickar vissa kinesiska notifieringar som jag till dags dato fortfarande inte har en aning om vad de betyder.

Appen i sig är annars riktigt smidig med möjlighet till schemaläggning samt inställning av virtuella väggar för att dammsuga bara på vissa specifika platser av hemmet. Du kan till och med styra roboten med mobilen genom en digital fjärrkontroll på skärmen, totalt onödigt men nördigt roligt.

De få negativa aspekter jag kan se sett till användarvänlighet är att man inte kan spara städschema med specifika städzoner. Eller att man inte heller kan skapa ”uteslutande zoner” för att få dammsugaren att exempelvis undvika en ömtålig matta. Här får man använda sig av magnetlister som dammsugaren inte kör över.

En sista lyxfunktion jag saknar är annars möjligheten att styra dammsugaren med rösten. Det är roligt att Roborock 2 berättar för mig när den börjar dammsuga eller när jag plockar ut smutshållaren. Det hade dock varit ännu roligare att med rösten kunna aktivera roboten och få den att köra ut på nya städuppdrag.

Subscribe
Notifiera vid
10 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
6 Årtal sedan

Vart fick ni tag i denna Maskin? kommer mest till olika sidor som känns lite si sådär.

Jens
Jens
6 Årtal sedan
Reply to  Jimmy Berglund

Jag kan varmt rekommendera Aliexpress. Köpte min här:
https://www.aliexpress.com/item/Global-Version-Xiaomi-Vacuum-Cleaner-2-Robot-For-Home-Automatic-Cleaning-2000pa-Suction-2-In/32841851161.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.4bDUgD

Kan även tillägga att jag är väldigt imponerad i vad den presterar i förhållande till en äldre dito som jag hade.

Jonas Klar
6 Årtal sedan

Rekommendation av en produkt som inte ens officiellt säljs i Sverige? Jag är lite skeptisk, även om jag förstår att det är själva produktegenskaperna som utvärderats.

Sedan – går den att köra i offlineläge? Jag är tillräckligt med foliehatt för att inte vilja dela med mig av mina planritningar till Kina, eller någon annan för den delen. Kolla gärna hur mycket trafik den skickar över nätverket också, var ju någon dammsugare med kamera som drog iväg 30GB video till någon server för inte så länge sedan.

Jonas Klar
6 Årtal sedan
Reply to  Anton Karmehed

Har inte kollat videon (ironiskt nog), men köper ändå argumentet om det faktiskt går att köpa en med svenskt konsumentskydd, känner man sig blåst har man alltid 14 dagar på sig att returnera, liksom (till skillnad från när man handlar direkt från Kina).

Kul med lite mer udda grejer hur som helst.

Morkul
Morkul
6 Årtal sedan

Satan vad din dammsugare låter illa. Vår dammsugare kan du använda samtidigt som du tittar på TV utan att höja volymen.

Morkul
Morkul
6 Årtal sedan
Reply to  Anton Karmehed

Electrolux ultrasilencer serien, tror det finns olika modeller i samma serie. Vi satsade dock lite extra på tyst dammsugare då det jobbas en del nätter, konstiga resor som gör att man vänder på dygnet och så.. Stort sätt alltid någon som sover där hemma. Vi har dessutom hundar så tror tyvärr inte att det blir någon robotdammsugare på ett tag för oss.

Edit: Den som söker han finner: https://www.youtube.com/watch?v=nyi9XVw8fq0

Sidewinder
Sidewinder
6 Årtal sedan

Clean mate s8000 har våt mopning och kostar ca 2000 visserligen är den inte lika smart som roborock men den gör sitt jobb jag har 87 kvm.