Test: Xiaomi Mi RoboRock S50 i det smarta hemmet

En robotdammsugare gör verkligen skillnad i det smarta hemmet

10

Slutsats

Jag skulle säga att Xiaomi Mi RoboRock S50 är en av de smartaste robotdammsugarna på marknaden idag. Även om Roborock S50 knappast är en intelligent T-1000 liknande maskin som snart kommer att ta över världen är det flera tillfällen då jag kommer på mig att tänka att den faktiskt känns ”smart”. Laser-systemet som bokstavligen skapar en digital planritning över din lägenhet är en av dessa men mest av allt är det faktiskt hur Roborock 2 tar sig över trösklar och hinder. Man ser hur den testar olika sätt för att ta sig över och helt enkelt anpassar sig efter varje separat hinder.

Xiaomi Mi RoboRock S50 kan med schemaläggning och lite kabelkontroll i hushållet göra att du närmast kan eliminera din grundstädning i hemmet. Dammsugaren är effektiv, förhållandevis tyst och sköter gärna jobbet när du inte är hemma och störs. Batteritiden är lysande, byggkvalitén är riktigt bra och samtidigt som den kommer över de flesta trösklar kommer den även under Ikeas Bestå-byråer!

Xiaomi Mi RoboRock S50 är i grund och botten en riktigt bra robotdammsugare och fasen ganska smart. Det är svårt att säga om det är den bästa för allas behov men det är en robot som kan slå många, ofta dyrare, konkurrenter på fingrarna i flera avseende. Det är samtidigt inte en felfri produkt och även om våtmoppningen är en klar fördel mot nästan alla konkurrenter är det också den funktion du troligtvis kommer att använda minst. Samtidigt som Roborock S50 går att köpa från Xiaomis svenska butik är det uppenbart att robotdammsugaren inte är anpassad för vår marknad. En något meckig konfiguration matchas stundtals av oförståeliga kinesiska notiser. Även om du kan hitta både dammsugare och slitagetillbehör riktigt billigt från kinesiska återförsäljare kan det bli jobbigt och tidskrävande om du måste skicka tillbaka den vid reklamationsärende.

Xiaomi Fördelar

 • Batteritiden är sällan ens en faktor, 250kvm och självladdning
 • Mycket smidig att ha schemalagd städning
 • Virtuella väggar är klockrent
 • Hög kvalitetsskänsla och billiga slitagekomponenter
 • Förhållandevis tyst och snäll mot husdjur
 • Noggrann dammsugning
 • Kommer in under Ikea Bestå-möbler
 • Våtmoppningen kompletterar den vanliga dammsugningen
 • Klarar trösklar på ett bra och intelligent sätt
 • Tvättbart filter (kommer extra med på köpet)
 • Håller koll på slitage och rengöringsschema av själva roboten

Xiaomi nackdelar

 • Kinesisk app gör det lite meckigare att komma igång
 • Saknar zon-profiler för timer och schemaläggning
 • Svårt för att dammsuga upp allt skräp i hörn
 • Våtmoppning kräver översyn och kommer inte åt längs kanter eller i hörn
 • Kan ha svårt med mattor, särskilt med fransar
 • Kablar och trådar kan lätt fastna i huvudborsten och i värsta fall skada saker i hemmet eller dammsugaren
 • Svår att få tag på i Sverige

På det stora hela råder det inget tvivel om att Xiaomi verkligen menar allvar inom marknaden för det smarta hemmet. Den kinesiska tillverkaren har ett nästan svindlande utbud av produkter och med ett ganska brett stöd för märket i open source-communityn går det att både fixa röststyrning och avancerade automatiseringar om man har tid och rätt utrustning (Home Assistant bland annat). Xiaomi Mi RoboRock S50 är en robotdammsugare som på många sätt kan mäta sig med nästan dubbelt så dyra konkurrenter och är den första på marknaden med våtmoppfunktion. Nästan lika positivt är att deras redan kritikerrosade Roborock 1 nu går att hitta för runt 3 000 kronor. Ett budgetkap där man dock får klara sig utan våtmoppning, virtuella väggar och även kan få slipa ner sina trösklar några millimeter.

Är du beredd på att köpa en prisvärd och smart robotdammsugare som inte är helt anpassad för den svenska marknaden är dock Xiaomi Mi Robot Vacuum 2 Roborock ett riktigt bra val. Det finns saker att förbättra men Roborock 2 har utan tvekan varit en av de mest välkomna tillskotten hittills i det nya ”smartare” hemmet. En produkt som faktiskt gör skillnad och underlättar i din vardag och väl värd en rekommendation.

Köp Xiaomi Mi RoboRock S50 på Gearbest.com

Xiaomi Mi RoboRock S50
8.7 Expertomdöme
0 Läsaromdöme (0 röster)
App-styrningJa
SchemaläggningJa
Fördelar
+ Effektiv dammsugning
+ Virtuella väggar
+ Klarar höga trösklar
Nackdelar
- Omständig våtmoppning
- Dålig svensk support
Bra att veta
Den första robotdammsugaren på marknaden som även kan våtmoppa golvet.
Prestanda8.5
Funktion/Användning9
Design/Kvalitet8.5
Pris
6900 :-
Lämna/Läs läsaromdöme
Vad läsare tycker... Logga in för att lämna omdöme
Sortera:

Bli först att lämna ett omdöme.

User Avatar
Verifierad
{{{ review.rating_title }}}
{{{review.rating_comment | nl2br}}}

Visa mer
{{ pageNumber+1 }}

10
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
6 Thread replies
4 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
SidewinderJonas KlarJensMorkulAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem

Vart fick ni tag i denna Maskin? kommer mest till olika sidor som känns lite si sådär.

Jens
Medlem
Jens

Jag kan varmt rekommendera Aliexpress. Köpte min här:
https://www.aliexpress.com/item/Global-Version-Xiaomi-Vacuum-Cleaner-2-Robot-For-Home-Automatic-Cleaning-2000pa-Suction-2-In/32841851161.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.4bDUgD

Kan även tillägga att jag är väldigt imponerad i vad den presterar i förhållande till en äldre dito som jag hade.

Jonas Klar
Medlem

Rekommendation av en produkt som inte ens officiellt säljs i Sverige? Jag är lite skeptisk, även om jag förstår att det är själva produktegenskaperna som utvärderats.

Sedan – går den att köra i offlineläge? Jag är tillräckligt med foliehatt för att inte vilja dela med mig av mina planritningar till Kina, eller någon annan för den delen. Kolla gärna hur mycket trafik den skickar över nätverket också, var ju någon dammsugare med kamera som drog iväg 30GB video till någon server för inte så länge sedan.

Morkul
Medlem
Morkul

Satan vad din dammsugare låter illa. Vår dammsugare kan du använda samtidigt som du tittar på TV utan att höja volymen.

carl-gunnar sethsen
Medlem
carl-gunnar sethsen

Clean mate s8000 har våt mopning och kostar ca 2000 visserligen är den inte lika smart som roborock men den gör sitt jobb jag har 87 kvm.