När vi trodde att skärmar med en pixeldensitet på drygt 300 PPI var en imponerande skapelse går nu Toshiba ut och visar upp en ny superhögupplöst 6,1-tums panel med makalösa 498 PPI. Toshibas senaste skapelse stoltserar med en upplösning på 2 560 x 1 600 pixlar och sätter en ny ribba för pixeltäthet.

Konkurrenten Hitachi har tidigare i år tillkännagivigt en 4,5 tums skärm med 720 x 1 280 pixlars upplösning för smartphones och även om denna skapelse imponerade med en pixeltäthet på 329 PPI är det inget mot Toshibas senaste lösning. Varför Toshiba satsat på ett 6,1-tums format avslöjar inte historien, men troligtvis handlar det just om att kunna visa upp ett extremt imponerande PPI-värde med sin nya paneltillverkningsteknik. Bara det faktum att man redan idag kan klämma in 2 560 x 1 600 pixlar i en så pass liten skärmpanel lovar gott för nästa generations tabletskärmar där storlekarna snarare ligger på mellan 7 till 10 tum.

Toshiba själva menar att deras nya LCD-panel, som använder sig av samma låg temperatur polysilikon-teknik (LTPS) som i Hitachis 4,5-tums skärm, ska ge ”fotorealistiska bilder” med för det mänskliga ögat oidentifierbara pixlar. Toshiba visar med en jämförande bild hur vi med en pixeltäthet på nära nog 500 PPI knappt kan urskilja skärmens bildpunkter trots en rejält tilltagen inzoomning. Med andra ord bör man aldrig vara nära att urskilja skärmens pixlar vid vanlig användning.

ppi

Toshiba är inte den första paneltillverkaren att prata om en upplösning på 2 560 x 1 600 pixlar i mindre skärmar. Samsung har en 10-tums modell med samma upplösning under utveckling och Apple sägs jaga dessa paneler inför utvecklingen av tredje generationens iPad-surfplatta.

Toshibas LCD-panel ska komma med ett kontrastförhållande på 1 000:1 samt betraktningsvinklar på 176 grader och en kapacitet att visa 16,7 miljoner färger. Vi hoppas att man tar sin högupplösta skärmteknik till marknaden inom kort och högst på önskelistan står en något större variant av deras nyligen uppvisade 6,1-tums panel.

ppi2Relaterade artiklar:

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
shaglord Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Micke
Medlem
Micke

Underbart!!!! Mera sånt. Glöm inte tunna kanter bara. /s