På något vis har ett ingenjörsexemplar av icke-lanserade Ryzen Threadripper 5990X hamnat i händerna hos en extrem överklockare. En överklockare som lyckades nå 4,82 GHz och brutala poäng i Cinebench.

AMD har inte lanserat en Threadripper 5990X som inte ingår i företagets Pro-serie av processorer. Däremot ser det ut som att en sådan modell kan ha varit på väg. Överklockaren SkatterBencher har lyckats lägga vantarna på ett ingenjörsexemplar av processorn som var möjlig att använda i ett Asus ROG Zenith II Extreme Alpha-moderkort.

Ingenjörsexemplarets klockfrekvenser utan överklockning sträcker sig upp till 2,65 GHz. SkatterBencher lyckades däremot skrämma upp klockfrekvenserna till 4,82 GHz med hjälp av vattenkylning från EKWB. Vi snackar alltså inte om någon överdrivet exotisk kylning som flytande kväve.

Annons

Ovanstående bild på SkatterBencher visar prestandaskillnaderna han lyckades få genom sin överklockning jämfört med processorn i standardläget och med AMD egna tekniker aktiva. Vi ser till exempel mer än 50 procent högre slutpoäng i AI Benchmark. I Cinebench R23 såg han en 58 procent högre slutpoäng som även tog sig över 100 000 poäng i testsvitens flerkärniga del. I 3DMark CPU Profile lyckades SkatterBencher öka slutpoängen med mer än 80 procent efter sin överklockning.

Under Cinebench-omgången sträckte sig processorkärnornas klockfrekvenser upp till 4,525 GHz med en temperatur på 95 grader. Processorn slukade då i sig smått galna 691 W med SkatterBenchers egna överklockning.

Allt som allt är det riktigt imponerande resultat som överklockaren lyckats nå. En annan viktig aspekt är att processorn fungerar med ett TRX40-moderkort. AMD:s andra Threadripper Pro-enheter som utgör 5000WX-serien är inte menade att användas på moderkort som inte har styrkretsen WRX80.

Annons

AMD har sedan tidigare bekräftat att man inte har gett upp på Threadripper och att Zen 4-baserade processorer kommer att lanseras vid ett senare tillfälle. Däremot vet vi inte om det kommer att röra sig om några vanliga HEDT-processorer eller om Threadripper hädanefter kommer att vara exklusivt för Pro-serierna.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid