Texas Instruments har uppdaterat sin familj av ARM-baserade systemprocessorer och deras nya OMAP4470 SoC är spännande på flera sätt. Med sin underliggande COrtex-A9 CPU-arkitektur har kretsen två kärnor med en klockfrekvens på marknadsledande 1,8 GHz. Utöver detta kommer en färsk PowerVR SGX544 GPU som med stöd för DirectX9 ser ut att vänta på Windows 8.

OMAP4470 väntas dyka upp i provexemplar under andra halvåret 2011 men bör inte hitta ut i konsumentprodukter förrän någon gång under nästa år. Men med rejält uppskruvade klockfrekvenser på CPU-delen och en betydligt kraftfullare grafikdel än tidigare har man skapat en intressant systemprocessor, inte minst för Microsofts kommande plattform.

Texas Instruments har förutom sina två 1,8 GHz Cortex-A9 kärnor även packat in två Cortex-M3 kärnor som med en klockfrekvens på 266 MHz ska bistå vid uppspelning av video och annan multimediafunktionalitet, vilket bör sänka strömförbrukningen överlag.

När det kommer till arbetsbördor som surfning och andra CPU-intensiva applikationer talar TI om en prestandaökning på upp till 80% mot nuvarande OMAP4430, vilket kommer direkt från den ökade klockfrekvensen.

omap4470

Extra intressant är den Imagine Technologies utvecklade grafikkretsen, PowerVR SGX544. Det är ett nära syskon till den kraftfulla SGX543MP2 GPU som Apple använder i sin Apple A5 systemprocessor. Men här får vi nöja oss med en ensam GPU-kärna med upp till 2,5 gånger så hög prestanda som den SGX540 GPU man använder i OMAP4430. Det som annars skiljer SGX544 från sitt syskon i Apple A5 är ett integrerat stöd för Microsofts grafikbibliotek DirectX9. Detta är något som Apple av förklarliga skäl inte är intresserade av men som inte minst efter Microsofts förhandsvisning av Windows 8 gett Texas Instrument ett ypperligt vapen i nästa års systemprocessorkrig.

Exakt hur mycket Microsoft kommer att förlita sig på DirectX i sin ARM-version av Windows 8 är oklart. Men det är inte en allt för avlägsen gissning att TI blivit införstådda med att ett stöd för DirectX blir en fördel när Windows 8 rullar ut på surfplattor och andra strömsnåla system nästa år.

Grafikkretsen ska även avlastas av en dedikerad sammansättningskrets som ska hjälpa till vid 2D-rendering och avlasta grafikkretsen för att kunna driva HD-gränssnitt och liknande funktionalitet.

Vi kommer följa utvecklingen på ARM-marknaden och inte minst för att se hur kretstillverkarna ställer sig till Microsofts kommande plattform Windows 8.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid