Intel visar upp Tiger Lake, Thunderbolt 4, Xe och grafikkretsen DG1

Bekräftade lanseringar år 2020!

1

Intel tar tillfället i akt under CES 2020 att visa upp kommande integrerade grafikkretsar baserade på arkitekturen Xe, även den diskreta grafikkretsen DG1 på samma arkitektur demonstrerades, dessa fick även sällskap av hiskeligt snabba Thunderbolt 4 och den kommande processorarkitekturen Tiger Lake.

Det händer mycket under årets CES-mässa, AMD har visat upp en drös nya komponenter för både bärbara och stationära datorer och Intel sparar inte heller på krutet. Trots att presskonferensen från ”lag blå” till en början var en långdragen affär som fick publikmedlemmar att somna eller lämna lokalen avslutades presskonferensen riktigt starkt.

Under konferensens sista tio minuter höjdes vårt intresse intresse. Här fick vi se två olika demonstrationer för Intels kommande, egenutvecklade grafikarkitektur Xe, uppföljaren till Ice Lake kallad Tiger Lake samt de första siffrorna för Thunderbolt 4.

Tiger Lake: Integrerad Xe-krets & Thunderbolt 4

Under den andra halvan av år 2019 började Intel äntligen sjösätta arkitekturen Ice Lake som bygger på 10 nanometers (nm) tillverkningsteknik. Redan nu har dock uppföljaren gjort sitt första offentliga framträdande. Denna går under namnet Tiger Lake och ska enligt Intel erbjuda tvåsiffriga prestandaökningar när det gäller grafikkraft tack vare 10 nm+ tillverkningsteknik och Xe-arkitekturen.

Dessvärre lämnar Intel inte mycket mer information angående Tiger Lake sett till prestandasiffror. Vi hoppas kunna se ett kliv framåt jämfört med Ice Lake när kommer till aspekter som effektivitet tack vare den förfinade tillverkningsprocessen.

Intel fortsatte sedan med att som en blixt från klar himmel visa en Tiger Lake-relaterad pressbild som talar om hur arkitekturen kommer med stöd för Thunderbolt 4. Tyvärr var det tunt på information även här. Dock går det klart och tydligt att se att Intel lovar att Thunderbolt 4 blir fyra gånger snabbare än USB 3. Ska det då antas att det talas om den snabbaste generationen av USB 3 som ligger på 20 gigabit per sekund ska vi alltså se hastigheter på upp till brutala 80 gigabit per sekund. Något som skulle betyda att Thunderbolt 4 blir dubbelt så snabb som sin föregångare.

Vi fick även se en speldemonstration som enligt Intel drevs av en Xe-baserad grafikprocessor menad att gå in i Intels första diskreta grafikkort kallat ”DG1”. Även här var det väldigt lite faktisk information som delades och demonstrationen i sig var väldigt kort.

Trots en total avsaknad av prestandasiffror bekräftade Intel att både Tiger Lake med sina integrerade Xe-kretsar och DG1 kommer att lanseras under detta år. Exakt när dessa lanseringar blir av återstår dock att se.

Presenteras i samarbete med:

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Morkul Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Morkul
Medlem
Morkul

Efter att videon släpptes har ju intet gått ut och sagt att de refererar till USB 3.1 och där med blir inte Thunderbolt 4 snabbare än sin föregångare. Det ska dock släppas mer information vid ett senare tillfälle och det spekuleras mycket i vad det egentligen som är nytt. Om ryktena men minskad latency stämmer så kan äntligen Thunderbolt 4 bli det som Intel försökte få Thunderbolt 1 till att vara.