Toshiba är de enda lagringstillverkaren på marknaden med både mekaniska hårddiskar och NAND-flashtillverkning under samma tak. Nu försöker Toshiba slå mynt av detta och avslöjar en satsning på hybridhårddiskar med en blandning av mekanisk och minnesbaserad lagring.

Toshiba sätter som mål att sälja hårddiskprodukter för 10,7 miljarder dollar under räkenskapsåret 2015 och för att nå dit kommer företaget bland annat sammanföra sin mekaniska satsning med deras NAND-tillverkning. Under september månad väntas Toshiba lansera en ny serie av hybridhårddiskar som blandar både tillverkarens mekaniska lagringsteknik med NAND-flashminne. Hårddiskserien ska riktas främst mot ultrabooks och vara tillverkade i 2,5-tums format. Med både NAND-flash och mekaniska lagringsskivor menar tillverkaren att man kan erbjuda både hög prestanda och snabba uppstarter samtidigt som lagringskapaciteten blir hög.

toshibaNAND

Toshiba jobbar för närvarande på att vidareutveckla sin tillverkning av NAND-minneschip med 1x nanometerteknik och under räkenskapsåret 2015 väntas företagets NAND-del nå en försäljning på motsvarande 8,89 miljarder dollar. Toshiba tillverkar idag NAND-chip med 1xnm-teknik och inom kort ska företaget visa upp nästa generations 1y nanometerteknik, exakt vilken tillverkningsnod man använder sig av avslöjar man dock inte.

Förutom sina kommande hybridhårddiskar ska Toshiba utöka sin satsning på marknaden för integrerade NAND-minneschip, bland annat för smartphones och surfplattor där man ser en stor tillväxtpotential. Men även egna OEM och retail-produkter kommer att hamna i fokus.

Källa: Tech-on


Annons

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Jacob HugossonxemacsVem0th-Tjalve-Tempel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tempel
Medlem
Tempel

Jag är tveksam till hybrider. Har du en laptop så är det ju en jäkla skillnad på att ha en ren ssd och få mer batterietid.

I en stationär så är det smidigare med separata diskar om man behöver både fart och plats. Sen går utvecklingen fort. Hur stora är inte SSDer 2015…

Vem0th
Gäst
Vem0th

Tycker inte hybriderna har funkat så bra än så länge, visst starta upp OS på snarlikt tid som dagens SSDer men resterande går lika trögt som på mekaniska.
Intels SRT gör detta bättre med mer SSD utrymme, så när Hybriddiskar börjar få 32GB och upp så blir jag intresserad.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Helt rätt av Toshiba tycker jag.Jag kan dock hålla med tidigare talare om att dagens hybrid diskar (Momentous XT från Seagate) inte levererar det den borde kunna göras.

För alla som är intresserade av detta så kan jag avslöja att vi har en liten SSD-cache roundup på gång här på NH. Så håll utkik för mer info 🙂

Vem0th
Gäst
Vem0th

[quote name=”-Tjalve-”]Helt rätt av Toshiba tycker jag.Jag kan dock hålla med tidigare talare om att dagens hybrid diskar (Momentous XT från Seagate) inte levererar det den borde kunna göras.

För alla som är intresserade av detta så kan jag avslöja att vi har en liten SSD-cache roundup på gång här på NH. Så håll utkik för mer info :)[/quote]
SRT, Corsair/OCZ cache på både Intel och AMD plattform?

Fredrik
Medlem
Fredrik

Jag är skeptisk till hybriddiskar.

Som Vem0th skrev innan så känns SRT bättre eftersom det dels förefalla göra samma sak men samtidigt delar på failure-risken.

Går din SRT-SSD sönder kan du ersätta den men behålla den mekaniska och vice versa, medans med en hybriddisk ryker båda även om bara den ena är trasig.

Med tanke på hur små micro-SSD är har jag svårt att se att det skulle vara någon större vinst rent utrymmesmässigt även för en ultrabook/ultrathin.

Möjligtvis finns det någon stor prestandaskillnad mellan en SRT/mekanisk-kombination och en hybriddisk, men annars förefaller nyttan av dessa vara liten.

Jacob Hugosson
Medlem

Om cache-delen i Seagate Momentus XT går sönder, så ska faktiskt den mekaniska hårddisken fungera precis som en vanlig hårddisk.

Jag ser stor potential i hybridhårddiskar, men jag håller med samtliga om att dagens lösningar har för lite NAND. Jag tror att 16 GB bör vara tillräckligt för att kunna räknas som en äkta cache-lösning. 4 GB och de senaste med 8 GB känns fortfarande som att det är lite för lite.