Small preview image

Toshiba är en av de största aktörerna bakom det optiska lagringsformatet HD DVD och än så länge den enda tillverkare som säljer en stationär spelare för detta format. Priset på spelarna är om inte lika höga som på de kommande Blu-ray-spelarna så är de betydligt högre än för de flesta av dagens DVD-spelare. Nu har det visat sig att trots det relativt höga konsumentpriset på Toshibas HD-A1 HD DVD-spelare säljer tillverkaren spelaren med markant förlust. Det är analytikerföretaget iSuppli som gått igenom spelarens komponenter och dess kostnader vilket ska gett en slutnota på 674 dollar, en bra bit över det listade konsumentpriset på 499 dollar. Då är inte heller installationskostnader, PR och liknande saker inräknade så kostnaden ligger nog på över 700 dollar i slutändan.



En av anledningarna till den höga tillverkningskostnaden är att Toshibas spelare, som vi tidigare rapporterat, använder sig av en vanlig desktopprocessor och har flera andra dyra komponenter.


”The Toshiba HD-A1 is basically a combination of a low-end PC and a high-end DVD player,” said Andrew Rassweiler, teardown services manager and senior analyst for iSuppli, in a statement.”


Utan tvekan svider det i Toshibas kassa men samtidigt har man fått ett tydligt försprång på Blu-ray som ännu inte dykt upp på marknaden och som när det gör det väntas ha betydligt högre prislappar på dess spelare.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid