TP Link Deco sprider ut ditt wifi för bättre täckning

0

TP Link satsar på meshnätverk på CES 2017 och visar upp Deco, en serie små och stilrena basstationer som ska ge bättre täckning i hela hemmet.

Meshnätverk är det nya svarta, med löften om bättre wifi-täckning genom att sprida ut det trådlösa nätverket över flera basstationer snarare än en ensam router. Att ansluta extra routrar som passiva anslutningspunkter i ett nätverk är ingenting nytt, men med den senaste generationens routrar blir installationen både enklare, smartare och mer diskret.

Stora som brandvarnare

TP Links meshlösning som visas upp på CES 2017 kallas Deco, och vi passar på att kika närmare på modellen M5. Deco bygger kring små, kompakta routrar som är ungefär lika stora som en brandvarnare. Du kan köpa valfritt antal av dessa routrar (baspaketet innehåller tre stycken) och placera ut dem hemma, och använda valfri enhet som basstation. De övriga du ansluter kommer sedan automatiskt anslutas som förlängningsenheter – detta i kontrast till många konkurrerande lösningar, där basstation och förlängare är två skilda enheter.

Väl på plats kan Deco M5 automatiskt känna av om basstationerna är på optimalt avstånd från varandra, eller om du behöver flytta dem närmare för bättre hastighet eller längre bort för bättre täckning.

Deco M5 använder trådlöst AC1300-nätverk och kan kommunicera med de övriga basstationerna både via 2,4- och 5-gigahertzbandet. Varje station har även två ethernetportar och får ström via en USB-C-kontakt. Övriga specifikationer är tyvärr fortfarande okända, men kommer avslöjas närmare lanseringen.

Nätverk och ström i samma port

Förutom basvarianten M5 planerar TP Link även ytterligare en modell, M5 Plus. Den här utgåvan, som lanseras först senare under året, kan använda sin USB-C-kontakt även för nätverk och inte bara för strömförsörjning.

Tanken med M5 Plus är att strömadaptern som driver routrarna även fungerar som en nätverksenhet. På så sätt kan basstationerna kommunicera via elnätet, som ett komplement till den trådlösa anslutningen. Nätverk via elnätet är fortfarande en ostadig teknik i jämförelse med wifi och ethernet, men kan mycket väl fungera bra som en stödteknik till dessa.

Pris och lansering

Deco M5 kommer lanseras mot slutet av första kvartalet, och kostar cirka 3 000 kronor för ett paket med tre enheter. Exakt när storebror Deco M5 Plus lanseras är fortfarande inte spikat, men det lutar mot slutet av andra kvartalet – priset är fortfarande oklart.

Andra nyheter från CES 2017

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid