Trådlös bilkörning – Vi kör bil över 5G-nätet

Endast 50 ms responstid

0

Svenska Ericsson satsar fullt ut på 5G och under MWC 2017 visar man hur du med en trådlös uppkoppling kan köra bil – trådlöst, på 5 mils avstånd.

5G är nästa generations mobila nätverk och kommer att skapa nya möjligheter för smartphones och andra mobila produkter. Tekniken ökar datahastigheter, sänker latenser och låter oss koppla upp fler enheter än någonsin samtidigt och ska öka våra möjligheter att kapa kablar i samhället. Detta gäller dock inte bara mobiltelefoner och elektronikprodukter, i synnerhet även andra produkter i vår omgivning.

På MWC 2017 visar Ericsson och svenska KTH upp hur man med en trådlös 5G-uppkoppling kan köra bil på håll. Mer exakt 5 mils avstånd. I den demo redaktionen testar på mässan sitter vi i en racingstol med force feedback och rattar ett riktigt fordon på 50 kilometers avstånd. Tre stora skärmar ger oss en tydlig bild av omgivningen och det känns både bild- och kontrollmässigt som att vi nästan sitter i bilen när vi kör.

Extremt låg latens

Ericsson påpekar att det tar mindre än 50 millisekunder mellan att vi rör ratten till att bilen reagerar. Själva kontrollen av bilen tar dock mindre än 10 ms, resterande tid är för att skicka videosignalerna mellan 5G-stationerna. Exakt vem och hur tekniken kan användas i praktiken är oklart men möjligheterna är många och särskilt tillverkare av självkörande bilar sägs visat intresse. Det är dock först år 2020 som 5G och teknik väntas vara redo för utbredd användning.

MWC 2017

Fler artiklar från MWC 2017

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid