Nu utlovar TSMCs VD en lite mer aggressiv utveckling som ska starta produktion av fem nanometer-transistorer redan under första halvan av 2020. Först ut kan bli Apple men det kan också skynda på PC-branschen.

Transistorstorlek är en av de viktigaste faktorerna för datorprocessorers prestanda- och effektivitetsutveckling över tid. Det gör transistorstorlekar till ett stort fokus för processortillverkare. Det gör också nya löften om minskade transistorer eftertraktade. Nu har TSMCs VD sagt att de har blivit lite mer ”aggressiva” med sina planer för fem nanometer-produktion. Planen är att börja produktionen under första halvan av 2020.

Apple sannolikt högst upp på listan

Nyheten kommer samtidigt som TSMC rapporterar nya förväntningar för företagets försäljning. Från att ha förväntat sig en en helt platt marknad under räkenskapsåret 2019, gissar de nu på en minskning med tre procent. Det gör nyheten om den kommande transistorproduktionen särskilt välbehövlig. Nyheten är också lovande för AMD som alltså använder TSMC för produktion. Det är dock en annan av TSMCs största kunder som väntas vara först ut med de nya komponenterna. Apple kommer sannolikt lansera en ny smartphone, möjligen företagets första 5G-uppkopplade iPhone under hösten 2020 och det är ingen hemlighet att TSMC gärna tar del av den produktionen. Wei nämner specifikt att det är till stor del 5G som väntas driva produktionen av 5 nm-transistorer.

För PC-branschen är det svårt att veta exakt vad det aggressiva schemat för fem nanometer kan betyda. AMD är först ut på PC-marknaden med sju nanometer men lanserar sina produkter runt tio månader efter Apple. Med ett liknande schema skulle fem nanometer potentiellt kunna vara aktuellt först under sommaren 2021. För det krävs givetvis mer än bara TSMC. Intel har samtidigt haft stora problem med utvecklingen av sin tio nanometer-transistorer. Företaget argumenterar visserligen ofta för att deras transistorstorlekar inte kan jämföras rakt av med konkurrenternas. Transistorstorlek är mycket riktigt inte heller det enda viktiga för processorer. Med Intels väntade nylansering av nya 14 nm-processorer under hösten ser det i alla fall lite lustigt ut när TSMC redan har stora förväntningar på 5 nm inför nästa år.

Bild: Peellden

3
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
2 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
MorkulHenrik Berntsson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Morkul
Medlem
Morkul

Stor del av poängen med att krympa transistorerna är att man kan packa dem tätare. Intels 10nm har transistorerna tätare än TSMC 7nm. Att ”bara” krympa transistorerna är bara halva jobbet.

Stor del av detta uttalande är nog för att Samsung redan 5nm i tester och räknar med att de riktiga 5nm batcharna kommer slutat 2019 eller tidigt 2020. Men även Samsung har problemet med att man inte packar transistorerna speciellt tätt.

Henrik Berntsson
Admin

mm det är som du säger halva jobbet men det är också ett problem att packa ledningarna för tätt då ledningarna kan ”läcka” eller påverka varandra om de ligger för nära varandra. Desto tätare ledningarna ligger, desto större risk. Ju mindre ledningar, desto mindre spänning använder man = desto mindre risk för läckage. Så det är en kombination av att packa dem tätt och att hålla läckaget under kontroll mha lägre ledningstjocklek och lägre spänning. Med det sagt, en fungerande 5nm teknik är bra för alla, det drar mindre ström och potential till högre prestanda.

Morkul
Medlem
Morkul

För de som är intresserade så kan jag rekommendera Games Nexus intervju av David Kanter.

https://www.youtube.com/watch?v=dtiBEHH7mEA

Speciellt dryga 6 minuter in då kan jämför TSMC 7nm med Intel 10nm.