Halvledartillverkaren TSMC har nyligen satt igång 7 nanometers (7 nm) tillverkningsprocess på allvar och den har redan tagit över platsen som företagets mest lönsamma trots att många produkter baserade på processen ännu inte sett dagens ljus.

Att utveckla nya tillverkningsprocesser är en minst sagt kostsam satsning för halvledartillverkare. Att röra sig till mindre processer blir även allt svårare. Dock verkar TSMC ha lyckats träffa rätt med sin 7 nanometers (nm) tillverkningsprocess då den ser ut att på kort tid ha gått från att vara en nysatsning till att vara tillverkarens mest lönsamma. Detta innan konsumentprodukter baserade på processen har hittat sin väg till butikshyllor i någon större utsträckning.

David Schor har via Twitter publicerat bilder på hur intäkterna från TSMC:s olika tillverkningsprocesser genom tiderna sett ut för företaget. Bilderna har skapats från information som TSMC själva har redogjort under åren, med det fjärde kvartalet av år 2018 som det senaste.

Schors bilder visar hur 7 nm på kort tid visat sig vara lönsam för tillverkaren. Sedan processen började erbjudas har den stått för 23 procent av tillverkarens intäkter. TSMC har även bekräftat att 7 nm stod för 10 procent av företagets totala intäkter under år 2018. Tillverkaren förväntar sig att processen kommer att fortsätta öka sitt fotfäste och stå för över 20 procent av de totala intäkterna under 2019.

”The third quarter 7-nanometer accounts for 11%. The fourth quarter will be more than 20%. So for whole year 2018, 7-nanometer will contribute close to 10% of total TSMC revenue. Go beyond 2018, and we will have very, very strong ramp, in 2019 as well, we expect the revenue contribution will be much higher than 20%.” – Lora Ho, TSMC.

7 nm-baserad hårdvara på ingång

Produkter baserade på 7 nanometers tillverkningsprocess har hittills inte hittat sin väg ut på marknaden när det kommer till datorhårdvara menad för konsumenter. Detta är dock något som snart kommer att ändras med introduktionen av AMD:s planerade produktlanseringar för år 2019.

AMD som har storsatsat på processen kommer att erbjuda en rad olika produkter baserade på TSMC:s process. Bland annat andra generationens Epyc-processorer, Zen 2-baserade konsumentprocessorer samt grafikkortsmodellen Radeon VII som tar AMD:s grafikarkitektur Vega över till 7 nanometers tillverkningsteknik.

Även Qualcomm har ett intresse för den nya tillverkningsprocessen och företagets flaggskeppskrets Snapdragon 855 kommer att tillverkas av TSMC.

Klart står det att TSMC med deras 7 nm tillverkningsteknik har väckt mångas intresse. Med tanke på hur lönsam processen visats sig vara redan innan den intagit konsumentmarknaden på någon bredare front. TSMC höll i början av förra året 56,1 procent av världens marknad för halvledare enligt Trendforce. Huruvida detta kan komma att ändras när 7 nm tar fart på konsumentmarknaden och om det momentum som byggts upp redan nu lyckas hållas kvar återstår att se.

Bild: Peellden

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Morkul Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Morkul
Medlem
Morkul

Satt i julas och läste på lite mer om TSMC 7nm tillverkning och blev extremt besviken. Så väl intels som Samsungs 10nm klarar ju av att packa transistorerna tätare. Finns delar i TSMC kisel som fortfarande är 12nm. Lite roande läsning dock, finns alltså ingen som helst standard i vad de olika nm klasserna egentligen är och alla tillverkare tolkar dem olika, allt för att förvissa oss kunder som faktiskt tror att det är någon skillnad. Med det sagt så är det ganska självklart att 7nm skulle vara den mest lönsamma med tanke på vilka priser de kan ta ut.