Aldrig har en ny tillverkningsprocess varit så efterlängtad på foundry-marknaden som 28nm. TSMC ska redan ha fler kunder för sin 28nm-process än 40nm och den höga efterfrågan gör det svårt att leverera wafers i de kapaciteter som krävs. TSMC ökar därför priset på deras 28nm wafers fram till dess att deras kapacitet överstiger efterfrågan.

AMD och NVIDIA har traditionellt sett varit TSMC:s viktigaste klienter på de allra senaste tillverkningsteknikerna, och oftast varit först ut med det allra senaste. Jakten på högre transistordensitet och lägre strömförbrukning har nu spridit sig som en löpeld inom hela IT-industrin där tillverkare av ARM-baserade SoC-kretsar, och deras senaste storkund Apple nu suktar efter den senaste tillverkningstekniken.

TSMC har en väldigt bred produktportfölj på 28nm med tre olika tekniker med olika prisalternativ och strömläckage, med en fjärde på gång.

tsmc_28nm_roadmap

28LP(SION) blir det billigaste alternativet som är bäst lämpat för lågpresterande kretsar som inte drar så mycket ström och där strömläckage inte blir ett stort problem för slutprodukten. Exempelvis små logikkretsar i hårddiskar, moderkort och dylikt.

28HPL(HKMG) väntas bli den mest populära och är utvecklad för hög prestanda i förhållande till strömläckage. Det är den här tillverkningsprocessen som de flesta ARM-baserade SoC-kretsarna kommer byggas på, bland annat Apple A6. Det ryktas även att vissa grafikkretsar från AMD kommer bygga på 28HPL.

28HP(HKMG) blir den allra dyraste tillverkningsprocessen och är till för de aktörer som kräver högsta möjliga prestanda av sina kretsar, med så lågt strömläckage som möjligt. HP-processen är det vanligtvis AMD och NVIDIA som ockuperar med sina grafikkretsar.

Nykomlingen 28HPM(HKMG) ska anlända senare under 2012. Det ska vara en kombination av 28HPL och 28HP med ett direkt fokus på den mobila marknaden. Vilka klienter som är intresserade av denna är ännu oklart.

1% av TSMC:s omsättning under sista kvartalet 2011 ska komma från 28nm wafers, vilket bör vara ungefär 35 – 40 miljoner dollar. Detta innebär att man bara kommer skeppa sju- till tiotusen 28nm wafers innan årsslutet. AMD och NVIDIA vill ha sina nya grafikarkitekturer på 28nm ute på marknaden, och Apple söker att ha sin nya A6 SoC i kvantiteter på flera miljoner under andra kvartalet 2012.

Endast 7 000 till 10 000 wafers på 28nm under 2011?

Enligt Semiaccurate tvingas TSMC, eller tar tillfället i akt att öka priserna på sina 28nm wafers någonstans mellan 15-25%. Siffran beror troligen på vilken av TSMC:s kunder man pratar med, och med tanke på att en 28nm wafer ska kosta runt 5 000 dollar, innebär det en ökning på cirka 1 000 dollar styck.

När AMD lanserade HD 5000-serien på 40nm översteg efterfrågan vad AMD kunde leverera något som sägs ha varit kapacitetbrist och dåliga yields hos TSMC. Med tanke på den massiva efterfrågan kan vi få se historia upprepas när AMD Southern Islands och NVIDIA Kepler ska göra sig redo för marknaden.

Källa: XbitLabs

Relaterade nyheter:

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid