När Postnord och Tullverket gick ut med att det ska bli avgift även på mindre paket som importeras från Kina var det många som uttryckte besvikelse. De nya reglerna kan dock komma att försenas.

Under de senaste åren har importen på varor från Kina ökat markant. Den 19 januari 2018 gick Postnord och Tullverket ut med att en avgift ska sättas på alla dessa importerade paket för att möta de ökande omkostnaderna för att kolla alla paket som kommer in i landet.

Nu rapporterar dock Breakit att Postnord och Tullverket inte är överens på alla punkter vad gäller det nya systemet. Dessa uppgifter kommer nu endast tre veckor innan den första mars då Postnord väntas lämna in sitt förslag till Tullverket för hur förtullningen ska ske.

Till Breakit förklarar Postnords informationschef Thomas Backteman att Postnord tolkar lagstiftningen som att man måste vara formellt utsedd till deklarant för att få ta in moms. Något som Postnord anser sig inte vara.

En annan fråga som ännu inte är utredd är om Postnord ska bli tvungna att hålla godsen tills momsen är betald, eller om det ska vara möjligt för kunder att betala avgiften i efterhand.

När Breakit frågar Backteman om man kommer hinna lösa alla frågor under den tiden som är kvar tills allt ska vara redo svarar han att det inte finns tillräckligt med tid.

Exakt hur lång tid det kommer ta för Postnord och Tullverket att reda ut alla frågor återstår att se. Men som Backteman nämner till Breakit så kommer allting inte att vara redo till det datum som tidigare har satts. Hur detta kommer att påverka implementeringen av de nya reglerna eller om vissa faktorer kan komma att behöva ändras går endast att spekulera i.

Snabbfakta om förtullning av paket:

Alla varor som skickas till Sverige från ett land utanför EU, även från de länder som räknas som EU:s skatteområden eller punktskatteområden, ska momsbeskattas av kunden enligt Svensk lag. Ansvaret ligger i grunden hos dig som konsument men Tullen har nu bestämt att alla paket som importeras från icke EU-länder ska förtullas av Postnord. Tidigare har Postnord ofta låtit ansvaret för mindre värdefulla produkter och paket ligga på konsumenten själv, nu kommer alla paket oavsett värde att kontrolleras, momsbeskattas och få en extra hanteringsavgift som kostnadspåslag.

Värt att notera är att alla Svenska speditörer tar ut en avgift för att sköta förtullningen av paket, exempelvis tar UPS ut en administrativ avgift på 184 kronor per försändelse vid tull- och momshantering.

Hobbex om Postnords avgifter på paket utanför EU – “Spelreglerna ändras”

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Morkul Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Morkul
Medlem
Morkul

Lite faktafel: PostNord har till början av mars på sig att lämna in en handlingsplan till Tullverket. När själva förtullningen ska påbörjas finns det inget beslut på ännu. Dessutom har Tullverkets själva sagt att detta kommer införas stegvis.

Dessutom tycker jag att det borde redan i artikel texten klargöras att detta gäller paket from samtliga länder som inte är med i EU. Allt för att undvika missförstånd med tanke på rubriken.