Sveriges regering röstade under gårdagen igenom förslaget om att göra sig av med den nuvarande TV-avgiften för att denna istället ska betalas med skatt. Vissa hushåll kommer att få betala mindre, andra får betalar mer.

Den traditionella TV-avgiften som existerat under många år står inför döden. Denna efter att regeringen under gårdagen röstade igenom ett förslag om att avgiften ska avskaffas. Public Service-tjänster som Sveriges Television (SVT) Utbildningsradio (UR) och Sveriges Radio (SR) kommer från och med 2019 finansieras med skatt.

Den nya skatten kommer att gälla för alla personer som fyllt 18 år och har en beskattningsbar inkomst. En procent av denna inkomst kommer att gå till den nya avgiften upp till ett tak på omkring 1 300 kronor per person varje år.

Personer vars inkomst är lägre än cirka 13 600 kronor per månad kommer att få betala en reducerad avgift. Personer med till exempel studiestöd eller försörjningsstöd, alltså ingen beskattningsbar förvärvsinkomst kommer inte att behöva betala avgiften. Till skillnad från TV-avgiften i sitt nuvarande utförande kommer inte heller företag att behöva betala någon avgift från och med år 2019.

Regeringen listar på sin hemsida även att personer med a-kassa, pension och sjukersättning kommer att få denna nya avgift tillagd på sin skattesedel. Likaså personer som bor på särskilda boenden.

Sett till enskilda hushåll kommer således TV-avgiften att ersättas med ett belopp upp till 2 600 per år för hushåll med två vuxna med beskattningsbar inkomst. Detta blir en ökning på cirka 200 kronor per år jämfört med den nuvarande avgiften.

Ensamhushåll kommer däremot att få en sänkt avgift varje år. I dagsläget ligger avgiften för hushåll med en ensam vuxen med beskattningsbar inkomst på cirka 2 400 kronor varje år. Med den nya avgiften kommer detta att sjunka till max 1 300 kronor per år.

Det nya systemet kommer att införas den 1 januari år 2019. Den nya avgiften kommer att synas på skattesedlar från och med inkomstdeklarationen som dyker upp under våren år 2020.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
kim Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
kim
Gäst
kim

Inte för att jag inte förstår det, men kräks ändå på skiten. Har inte haft en TV på 10 år, och skulle inte ser på ”public service” om jag så fick betalt eftersom de aldrig kan hålla sig oberoende och opartiska.
Men det är väl som kommunism i övrigt: betala för det du inte vill ha, få inte det du förtjänar.