Diskussionen kring huruvida esport bör klumpas ihop med traditionella sportgrenar och kanske även få en plats i de olympiska spelen fortsätter. Nu med överhuvudet av OS-kommittén i Tyskland som nyligen uttalad motståndare.

Under de senaste åren har det börjat pratas om huruvida esport kan få en plats i de olympiska spelen och till vilken utsträckning det skulle kunna hända. Dock är det många som fortfarande håller fast vid att esport inte bör blandas med ”riktig” sport. Trots att fenomenet växer sig allt större med omkring 380 miljoner tittare allt som allt under 2018.

En nyligen uttalad kritiker av esport i de olympiska spelen är Alfons Hörmann, ledaren av Tysklands olympiska kommitté (Deutscher Olympischer Sportbund, DSOB). Hörmann nämnde i en intervju med tyska Faz.net hävdade att ”esport existerar inte och kommer inte att inkluderas i det olympiska programmet”.

Under slutet av 2018 publicerade DSOB ett dokument där kommittén erkänner att esport bland annat spelar en viktig del för dagens kultur. Däremot möter fenomenet inte de krav som kommittén ställer på de grenar den stödjer.

esport har tidigare mött motstånd i just Tyskland. En minister för det tyska förbundslandet Hessen, Peter Bluth, har tidigare jämfört esport med aktiviteter som stickning. Bluth vill även se en ändring av namnet ”esport” då det ”inte har något med sport att göra”.

Hörmann och Bluths uttalanden är minst sagt hårda. Däremot har esport medhåll från andra delar av den tyska regeringen. Den tyska ministern för digitalisering Dorothee Bär publicerade en Tweet i oktober 2018 där hon kort och gott skrev att ”esport är sport”.

Esport i OS
Tycker du att Esport har en plats i de Olympiska spelen?

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

7
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
2 Thread replies
7 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
JonXelfeirDaniel LundqvistkacktjarnMorkul Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
NIls k
Gäst
NIls k

Bara för att esport skulle vara en sport så motiverar det ju inte att få vara med i OS. Varje gren kan få kvala som alla andra får. Kontigt att dom bakar ihop esport som en stor enhet också.
Och varför ska man ens ha med esporter i OS? Om man har så många tittare kan man ju lika bra skapa egna event än att beblanda sig med den konservativa federationen som styr OS. Ni får gärna komma med bra motiveringar!

Morkul
Medlem
Morkul

Jag förstår inte hur de som vill ha med E-Sport I OS tänker. Sommar OS ska bantas och det är fullt krig mellan olika sporter att få vara kvar och då tänker E-Sport att de ska smyga sig in? Sedan har vi hela problemet med att sporten i fråga måste lyda under någon av de Antidoping förbunden som finns. I dagsläget skulle endast ett fåtal spelar klara av ett dopingtest dessutom har de aktiva visat ett stort motstånd för att ansluta sig till antidoping. Att inte få i sig otillåtna preparat är svårare en många tror. Sedan har vi det… Läs hela »

kacktjarn
Medlem
kacktjarn

Vi ska hålla oss ifrån de stora organisationerna & alla med allt för mycket på banken. Vi gör något nytt & mycket bättre.

Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

Precis min åsikt, Esport behöver inte OS och all den politik det innebär.

Xelfeir
Gäst
Xelfeir

Haller med, men kottsporter behover esport om dom ska fungera lonsamt i framtiden ocksa.. Kottsport tilltalar fortfarande mest de fattiga, oavsett hur dumt det later sa ar det vanligare att du alskar ditt lokala lag om du har lite mindre pengar…..esport ar inte i narheten av vanlig sport, men esport vaxer snabbare. Och lander och regeringar borde ta tillfallet i akt, for att organisera evenemang och spektakel…

Xelfeir
Gäst
Xelfeir

Problemet ar ocksa att det heter esport i atminstone 250miljoner av de 380miljoner namnda tittarnas ogon. Sa det blir svart att inte kalla det for esport. Espn network uttalade sig tydligt emot esport och ett ar senare sa vande vinden. Det gor det for alla aom star emot. Om 500miljoner glor pa det 2019 sa blir det svarare att sta emot, da handlar det nog mer om gamla gubbar, som har svart att se saker som ar aktuella nu. Att 380miljoner manniskor stirrar pa ”stickning” ar en ganska beskrivande text om motsandaren i detta fall. Esport ar framtiden!!

Jon
Gäst
Jon

Lika mycket sport som schack!