ubuntutabletDen fria Linux distributionen Ubuntu har nu kastat handsken på marknaden för surfplattor, smarta TV-apparater och andra integrerade marknaden. Under Ubuntu Developer Summit uppmanade Canonicals grundare Mark Shuttleworth utvecklare att flytta gränserna för operativsystemet.

Ubuntu är vad många förknippar med Linux idag och har till skillnad mot den äldre generationens fria operativsystem ett lättanvänt och intuitivt gränssnitt likt vilken Windows PC som helst. Att operativsystemet är förhållandevis lättdrivet och helt gratis har gjort det populärt bland entusiaster och datorbyggare men även skeppats i billigare OEM-datorer från flera tillverkare.

Redan under förra året talades det om en Ubuntu-version för den mobila marknaden men detta har av någon anledning inte lett till någon vidare utveckling. Något som Canonical – företaget bakom operativsystemet – nu vill ändra på. Grundaren Mark Shuttleworth talade under Ubuntu Developer Summit i förra veckan och utfärdade en utmaning till Ubuntu-communityn för att flytta operativsystemet ut från den traditionella PC-formfaktorn.

Tyvärr verkar det som att vi inte ska vänta oss någon skarp version av ett mobilt Ubuntu-operativsystem förrän i april 2014 då Canonical planerar att lansera version 14.04 av operativsystemet. Men då bör vi kunna se Ubuntu i allt från bildatorer till surfplattor.

Källa: Engadget

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
skiroyAnton KarmehedAndreas G Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Andreas G
Medlem

Unity kan nog göra sig bra på en platta med lite mindre förändringar.

Jag skyr det som pesten på en dator, men det är en högst personlig åsikt. Det finns många bra saker med det, men irritationsobjekten är för många. Jag tror inte de kommer fram på samma sätt på en platta dock.

skiroy
Medlem
skiroy

[quote name=”Anton Karmehed”]Måste faktiskt hålla med dig där Delph1, installerade det på tjejens netbook och det var ganska drygt måste jag säga. Förvisso är jag ingen van Linux-användare, men det var det som var hela grejen att gränssnittet skulle vara lättare och det fanns som sagt en hel del road blocks. Ska bli intressant om det kommer ”tablet barebones” framöver där man själv kan installera vilket OS man känner för. Knappast troligt men en intressant tanke. :)[/quote] Du ska kasta bort Ubuntu och installera Linux Mint ögonaböj. Så mycket bättre och mer som fungerar rakt av utan att behöva en… Läs hela »