Small preview image

HDTV har ännu inte fått något fäste i Sverige och även om vi väntar oss breda sändning av HDTV under fotbolls-VM i sommar så dröjer det nog ett bra tag innan tekniken får fäste på allvar i Sverige. Det är knappast någon hemlighet att länder som Japan och USA kommit betydligt längre i detta avseende, speciellt inte för dem som läst vår artikelserie om HDTV. Japan är en av pionjärerna inom HDTV och därför är det nu ingen större överraskning att ett japanskt TV-bolag, vid namn NHK, visat upp framtidens TV-format, Ultra HD. HDTV har som bekant en maximal upplösning på 1920×1080 pixlar vilket verkligen inte är något att fnysa åt i dagsläget. Men jämfört med Ultra HD är det minst sagt löjligt, Ultra HD har en specificerad upplösning som är 16 gånger större, nämligen 7680×4320 pixlar vilket ger en upplösning på 32Megapixel.



Ultra HD har en bitrate på runt 640Mbps vilket får ses som ganska imponerande jämfört med 15-30Mbps för de flesta HDTV-signaler. För den som inte bara är intresserad av vansinnigt detaljrik bild kan man även bjuda på stöd för 24-kanals ljud (22.2) vilket borde sätta pricken över i sett till inlevelse.


NHKs Ultra HD-teknik har redan skapat stort intresse hos flera ledande HD-aktörer men eftersom det bara finns två Ultra HD-kameror i hela världen och formatet inte väntas släppas på konsumentmarknaden förrän 2025 ska vi nog inte dra allt för stora växlar kring det hela.


Källa: MultiChannel

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid