NordicHardware har fått ta del av exklusiv information om en energilag som ska gälla inom EU. Lagen sätter krav på strömeffektiviteten i dedikerade grafikkort såväl som integrerade. AMD är oroade för att deras nästa generations grafikkort inte kommer få säljas inom EU.

Det finns standardiseringar som ser till att alla färdigbyggda persondatorer men även att lösa komponenter ska hålla en viss strömförbrukning. Exakt vad strömförbrukningen får ligga på beror på en mängd olika kriterier. I dessa standarder ingår även simpla saker, som att datorn måste vara konfigurerad från fabrik att gå ned i strömsparläge efter en viss tid. Hela tanken bakom det här är att vi ska ha så störmeffektiva datorer som möjligt för att dra ned på den totala energiförbrukning. Specifikationen för den så kallade Eco-designen Lot 3 hos Europakommissionen finns att läsa här, där det finns flera hundra sidor att läsa för den som är nyfiken.

Uppdatering 2012/10/16 – 00:00: Eftersom det uppstått missförstånd vill vi klargöra att länken ovan inte är källan för nyheten. Vi länkade enbart till dokumentet för att ge våra läsare en uppfattning om vad Lot 3 är. Originalkällan är som det nämns senare i artikeln någon inom AMD. Med vänliga hälsningar, Redaktionen.

FB_BWFB_BW står för Fram Buffer Bandwidth. Det vi kallar för minnesbandbredd i grafikkort

I dagsläget finns sju olika specifikationer för grafikkort – G1, G2, G3, G4, G5, G6 och G7. Grafikkort i klassificeringen G7 har en bandbredd på 128 GB/s (gigabyte per sekund) och uppåt, utan någon övre gräns i dagsläget. Under vilken kategori ett grafikkort ingår beror helt och hållet på dess prestanda – som i det här fallet mäts i minnesbandbredden. Dessa GPU-kategorier paras även ihop med en viss strömbudget som de måste hålla. Om ett grafikkort inte klara av att hålla Europakommissionens standarder kan de helt enkelt få ett säljstopp i EU. Nu ska reglerna stramas åt ordentligt, någonting som hotar nästa generations grafikkort.

Vad kommissionen vill hindra är att dedikerade grafikkort enligt G7-standarden inte överskrider 320 GB/s – det vill säga exempelvis en minnesbuss på 384-bit med 6 667 megahertz minnesfrekvens eller 512-bit med 5 001 megahertz. Någonting som definitivt ligger inom räckhåll för nästa generations grafikkort. Radeon HD 7970 GHz Edition har i dagsläget en bandbredd på 288 GB/s med en minnesbuss på 384-bit och 6 000 megahertz minne. För bärbara datorer ligger den nya gränsen på 225 GB/s.

Uppdatering 2012/10/17 15:00: Efter feedback från våra läsare har det framgått att kort ovanför bandbredden nämnd ovan är undantag till regulationen. Det här betyder att entusiastkort i (det framtida) prestandasegmentet inte är i fara. AMD är dock fortfarande oroade över att dagens generation och framtida grafikkort i HD 8000-familjen på grund av ändringarna, då det fortfarande påverkare alla segment under ovanstående bandbredd.

Förutom detta kommer även kraven på strömeffektivitet att ökas – i det här fallet är det grafikkortets strömförbrukning i förhållande till dess specificerade minnesbandbredd. Vilken prestanda som levereras i spel eller generella uträkningar är helt irrelevant, enligt Lot 3. Exakt hur ”prestanda” och strömförbrukningskvoten ser ut har vi tyvärr inga konkreta uppgifter om i skrivande stund. Men det kommer även påverka grafikkort i instegssegmentet och inte bara prestanda- och entusiastmarknaden. Den nya kvoten ska vara tillräckligt sträng för att oroa AMD.

Framtida generationer grafikkort är hotade

Enligt uppgifter NordicHardware tagit del av från en högt uppsatt inom AMD, håller inte ens dagens grafikkort måttet. Bland annat ”GPU:er som Cape Verde och Tahiti” som används i HD 7700- och HD 7900-serierna klarar inte av de nya riktlinjerna, samma sak gäller den äldre ”Caicos” som vi hittar i HD 6500/6600- och HD 7500/7600-serierna. Även ”Oland” nämndes i förbifarten som är en framtida prestandakrets från AMD som enligt rykten ska användas i deras framtida HD 8800-serie. Det AMD är mest oroade över ju nu är just hur det kommer se ut för deras framtida grafikkort, speciellt då ändringarna i Lot 3 kan träda i kraft inom kort. Ändringarna kommer självklart även att påverka Nvidia lika mycket som AMD.

Kommissionens riktlinjer kan vara för stränga för nästa generationens grafikkort

Det var tidigare under dagen prat om att de nya restriktionerna skulle träda i kraft redan i början av 2013, men det ser nu ut som att det med största sannolikhet blir 2014. Det kommer i vilket fall som helst sätta närmast orealistiska krav, på både AMD och Nvidia. Förutom att standardiseringen helt enkelt inte är logisk då minnesbandbredd inte kan översättas direkt till prestanda så ser vi det som ett stort hinder, mot framtida innovation inom grafikkortsmarknaden. Men revisionen i ”Lot 3” ska vara klappad och klar.

Enligt en rapport som publicerades augusti i år stödjer inte nuvarande produktplaner [från AMD och Nvidia] de nya kraven cirka 30 månader framåt i tiden. Ändringarna i Lot 3 ska därför introduceras stegvis, där den första sker 2013 eller 2014 som vi tidigare nämnt och därefter stramas det åt ytterligare till 2015. OEM-tillverkare som Dell och HP ska vara väl medvetna om detta och är minst lika oroade över hur det kan påverka deras framtida verksamheter. Ändringarna bör även påverka grafikkort för detaljmarknaden och hembyggare.

Grafikkort har utan tvivel klättrat upp i strömförbrukning markant senaste åren. Förra generationen bröts PCI Express-standarden då det levererades grafikkort med dubbla grafikkretsar med TDP-värden en bra bit över 300 watt från både AMD och Nvidia. Men redaktionen och våra insatta läsare är nog eniga om att Europakommissionens tillvägagångssätt är fel, speciellt sättet som det räknas på. AMD planerar att göra ett officiellt utlåtande i ärendet inom kort och förhoppningsvis kommer det få Europakommissionen att att spänna upp öronen. Vi saknar uppgifter om hur Nvidia ställer sig till frågan, men troligtvis har de minst lika stor anledning till oro.

Redaktionen håller definitivt med om att restriktioner som ser till att vi får mer strömeffektiv hårdvara kan vara positivt, men då måste det göras på rätt sätt med grafikkortstillverkarna involverade i diskussionerna. Vi kommer självklart följa upp på detta och återkommer med mer information så snart som möjligt.

Efter vår första rapport har AMD kontaktat oss för att kommentera ärendet och deras officiella ställningstagande kan ni hitta nedan:

”AMD recognizes the considerable and valuable work of the European Commission in the development of the EcoDesign Directive (ErP) Lot 3 for PCs and Monitors.  AMD has a steady history of lowering power consumption of our technology, and working with policy makers and stakeholders around the world to implement meaningful regulation. We will continue contributing to the development of a viable EU Regulation that can benefit consumers and business, fuel the ongoing development of innovative technologies and ensure regional competitiveness. As this effort by the EC has yet to be finalized, AMD has not and will not comment on speculation surrounding the draft regulation.”

Vi kommer att följa upp med en ny artikel under morgondagen om ämnet.

43
Leave a Reply

Please Login to comment
43 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
33 Comment authors
The MuttMorkulpatriotenRed33 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Robin Larsson
Medlem
Robin Larsson

Antalet anledningar att man ska gå ut ur EU ökar ännu en gång.

Snart kommer väl Norge få in asylsökande datorentusiaster.

Kimo Linder-Fattah
Medlem
Kimo Linder-Fattah

[imgcomment image[/img]

EU brukar vara måttligt ”smarta” (tänker på lagförslaget de har angående att man ska få sälja begagnade digitala kopior utav spel te.x) men det här är ju minst sagt idioti

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Så alla blir tvungna att få köra SLI och Crossfire för att kunna köra spelen i framtiden? eller kommer EU även att kräva att man bara som max får ha ett grafikkort?

Vi får nog passa på att köpa så många grafikkort som det går nu innan detta sker 🙂

Martin Lund
Medlem
Martin Lund

Känns väldigt konstigt att begränsa maximala bandbredden, undrar om dom tänker lägga till G8 istället?

att begränsa utveckling kan väl knappast gå bra mer än ett år, strömförbrukning däremot tycker jag gärna dom kan få lagföra! Då kommer mitt 750W agg räcka ”för evigt” vilket känns som en övre gräns ärligt talat…

Sims
Gäst
Sims

Vad för källa finns att det skulle bli aktuellt nu? Rapporten är baserad på direktiv från 2005 och rapporten är från 2007.

Marquzz
Medlem
Marquzz

Haha, det var det dummaste jag hört!! En dator idag drar ju skitlite när man idlar, eller använder den lite, det är ju de siffrorna som man ska mäta istället. Att det ska komma regler för detta men det får säljas bilar med hur många hästkrafter som helst är ju helt idiotiskt. Nåja, som så många andra ”förslag” från EU så avvaktar jag, många brukar det inte bli nåt av i slutändan, särskilt helt urbota dumma som detta. Bah!

downey
Gäst
downey

Läste något om att EU inte skulle tolerera Nät Agg Över 350Watt
inniom en närliggande framtid ?

Vad som nu menas med det ?

Svensken
Medlem
Svensken

Ja detta är bara orealistiskt gjort. Detta kan förstöra rejält för företag som AMD och Nvidia. Vi får hoppas att AMD och Nvidia går ihop och sätter sig emot detta.

AdmiralAspen
Medlem
AdmiralAspen

Nu ska vi se här, om man räknar på hur många datorer det finns med High End-kort. Kontra hur många datorer det finns totalt sett. Kan det röra sig om max 1% som har ett high end-kort? Räkna med alla företags-pcs osv osv osv.

Hur ser dem att detta ska vara ground breaking?

Medlem
Json_81

[quote name=”Farrisen”]

EU brukar vara måttligt ”smarta” (tänker på lagförslaget de har angående att man ska få sälja begagnade digitala kopior utav spel te.x) men det här är ju minst sagt idioti[/quote]

Vad är negativt med att få sälja begagnade digitala kopior?

Ontopic, galet förslag.

Gandir
Gäst
Gandir

[quote name=”Farrisen” EU brukar vara måttligt ”smarta” (tänker på lagförslaget de har angående att man ska få sälja begagnade digitala kopior utav spel te.x) men det här är ju minst sagt idioti[/quote] Det är inte ett lagförslag det är redan en lag. Det är EU domstolen som kom med ett utlåtande att man har rätten att sälja en licens på en programvara vidare. Men det har i Sverige redan varit en rättighet att sälja spel vidare väldigt länge. Nintendo förlorade en rättegång angående detta på 90talet. Men det har alltid varit din rättighet att göra detta i Svensk lagstiftning. Det… Läs hela »

Gandir
Gäst
Gandir

[quote name=”Json_81″][quote name=”Farrisen”]

EU brukar vara måttligt ”smarta” (tänker på lagförslaget de har angående att man ska få sälja begagnade digitala kopior utav spel te.x) men det här är ju minst sagt idioti[/quote]

Vad är negativt med att få sälja begagnade digitala kopior?

Ontopic, galet förslag.[/quote]

Inte speciellt galet ur ett Europeiskt perspektiv, vi måste spara på EL. Skall Tyskland mfl, kunna avskaffa sin kärnkraft så måste man spara på alla ställen. Så även datorer måste el förbrukningen ned på om det skall fungera.

_Spike
Medlem
_Spike

Detta var en skrämmande nyhet. :S

Hoppas AMD och nVidia kan försöka hjälpa till med dessa regler och lagar så de inte blir helt orimliga.

flopper
Medlem
flopper

smuggling blir en variant då.
Om det nu skulle bli något.

men EU har större bekymmer som tex Grekland, Spanien som inte klarar av sin ekonomi tack vare slösaktiga politiker.

Gandir
Gäst
Gandir

[quote name=”flopper”]smuggling blir en variant då.
Om det nu skulle bli något.

men EU har större bekymmer som tex Grekland, Spanien som inte klarar av sin ekonomi tack vare slösaktiga politiker.[/quote]
[quote name=”flopper”]smuggling blir en variant då.
Om det nu skulle bli något.

men EU har större bekymmer som tex Grekland, Spanien som inte klarar av sin ekonomi tack vare slösaktiga politiker.[/quote]

Miljö problemen är betydligt större och viktigare att lösa än Greklands ekonomi.

Gabriel Ståhl
Medlem
Gabriel Ståhl

Varför bry sig om att begränsa bandbredd? Säg istället att ett grafikkort får dra max 300W sen köra fritt blås sålänge det håller sig under det?

Kimo Linder-Fattah
Medlem
Kimo Linder-Fattah

[quote name=”Json_81″][quote name=”Farrisen”]

EU brukar vara måttligt ”smarta” (tänker på lagförslaget de har angående att man ska få sälja begagnade digitala kopior utav spel te.x) men det här är ju minst sagt idioti[/quote]

Vad är negativt med att få sälja begagnade digitala kopior?

Ontopic, galet förslag.[/quote]

Uh inget är negativt? det jag syftade på, men att i det här fallet (GPU lagen) så var EU inte speciellt smarta.

Morkul
Medlem
Morkul

Första bra förslaget ifrån EU på mycket länge. I dagsläget har vi så pass bra grafikkort så det är dags för tillverkarna att börja tilla mer på strömförbrukningen.

En del kanske tänker ”va fan, 10W hit och dit gör ingen skillnad” med ser man över hela EU så blir det ett antal miljoner datorer så blir 10W per dator en hel del.(observera att talet 10W är helt taget ur luften och går detta igenom ser det ut att bli betydligt mer än 10W per dator)

Martin43
Gäst
Martin43

Bra förslag, men det måste naturligtgis manglas lite för att bli bra.
De borde ställa krav på max tillåten idle-förbrukning samt prestanda per watt, där prestanda mäts med något allmänt accepterat prestandamätverktyg.

Något som inte ens behöver diskuteras är att de borde märkas med idle-watt 2d, performance 2d och max tdp så man vet hur mycket de drar, det har rätt stor betydelse t.ex. för möjligheten att få en tyst dator.

Min gamla dator (Q9550 3.39Ghz 9600GT) drar ca 110W idle. Min nya ivy bridge utan separat grafikkort drar ca 14 exkl hårddisk. 14!! Den hörs inte.

jimmy mattsson
Medlem
jimmy mattsson

[imgcomment image[/img]
var min första spontana reaktion.
Skulle gärna villa veta varför detta är ett problem och vilket det löser? Tekniken går frammåt, vi får bättre prestanda och samtidigt går strömförbrukningen neråt, AMD med sin zero-core och diverse upp och nerklockningar vid idling gör wonders för strömförbrukningen.

Tyckte att paralellen med bilar som har enorma motorer var bra, bränslet är det bra mycket mer sparsamt med än elektricitet.

What the fuck yurop, what the fuck

Kimo Linder-Fattah
Medlem
Kimo Linder-Fattah

[quote name=”dentoid”][imgcomment image[/img]
var min första spontana reaktion.
Skulle gärna villa veta varför detta är ett problem och vilket det löser? Tekniken går frammåt, vi får bättre prestanda och samtidigt går strömförbrukningen neråt, AMD med sin zero-core och diverse upp och nerklockningar vid idling gör wonders för strömförbrukningen.

Tyckte att paralellen med bilar som har enorma motorer var bra, bränslet är det bra mycket mer sparsamt med än elektricitet.

What the fuck yurop, what the fuck[/quote]

[imgcomment image[/img]

Flipping Brother 😀

(╯°□°)╯︵ ┻━┻

Krack
Gäst
Krack

Ska det finnas en gräns hur kraftfull min dator får vara? Vad i helvete!
En rekommendation eller standard att följa ok men det här?
Dom kunde lika gärna förbjuda alla motorer över 80 hästkrafter..
Helt galet! 😡 😡 😡

Dravond
Medlem
Dravond

*skrev en del men raderade de innan jag posta för det här är så dumt att det enda som behövs sägas är WTF och att detta är ett bevis på att folk som tänker lika brukar flockas runt varandra*

Så mitt väldigt djupa inlägg blir alltså:

W T F

Låt ett av de få områden där marknaden (Effektivitet på CPU/GPU etc) faktiskt fungerar hyfsat vara.

(och håller med om att gör det till en rekommendation eller kanske märkning etc istället)

Kreth
Gäst
Kreth

[quote name=”Gandir”][quote name=”Json_81″][quote name=”Farrisen”] EU brukar vara måttligt ”smarta” (tänker på lagförslaget de har angående att man ska få sälja begagnade digitala kopior utav spel te.x) men det här är ju minst sagt idioti[/quote] Vad är negativt med att få sälja begagnade digitala kopior? Ontopic, galet förslag.[/quote] Inte speciellt galet ur ett Europeiskt perspektiv, vi måste spara på EL. Skall Tyskland mfl, kunna avskaffa sin kärnkraft så måste man spara på alla ställen. Så även datorer måste el förbrukningen ned på om det skall fungera.[/quote]Varför skulle vi avskaffa kärnkraft? det är det mest puckade som finns. Gör som finland istället… Läs hela »

Carl Bildt
Gäst

Det här är fan ta mig det dummaste jag hört.

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

[quote name=”Carl Bildt”]Det här är fan ta mig det dummaste jag hört.[/quote]

Ja, det tycker jag. Du som politiker får ta och ändra på det 😀

Ralle81
Gäst
Ralle81

Är det mer än jag som tycker att politikerna inom EU borde satsa på annat? Jävla idiotfasoner som de försöker med nu…. satsa på att få ner org. brottslighet eller ngt annat som e mkt viktigare.

Idioter e vad hela högen EU politiker e…

Ceji
Gäst
Ceji

De borde sätta en maxgräns på hur mycket effekt en dator får dra i stället. Eller hur mycket varje komponent får dra. Att begränsa är ganska vettigt eftersom vissa datorer drar orimligt mycket och har en kass verkningsgrad (= mycket värme). Detta kan få tillverkarna att fokusera på prestanda i förhållande till strömförbrukning i stället för bara maxprestanda som i dag. En monsterburk som exempelvis drar 1000W kostar cirka en krona i timmen i bara elkostnad…

Humbert Klyka
Gäst
Humbert Klyka

Värt att notera är att den länkade Lot 3 rapporten bara hanterar strömförbrukning vid Idle / Sleep, vilket knappast är ett problem då dagens grafikkort är betydligt mer strömsnåla vid idle än för 5 år sedan.

Acke2
Gäst
Acke2

Om nu EU var intresserade av minska energianvändningen och miljön borde de istället förbjuda stora energislösande stadsjeepar. Glödlampsförbudet var lika dumt som detta här. Ska EU leka så här kan vi lika gärna gå ur och spara 30 000 miljoner kronor varje år.

downey
Gäst
downey

Efter som 99% av Dator spelarna är 12 År

så inte kan det väll finas så många som kastar ut pengar på
Grafik till SPEL skillnad är Redigerings kort

Sgt. Stinger
Gäst
Sgt. Stinger

[quote name=”downey”]Efter som 99% av Dator spelarna är 12 År

så inte kan det väll finas så många som kastar ut pengar på
Grafik till SPEL skillnad är Redigerings kort[/quote]
Snicksnack, det är bara att titta på medelåldern på steam för att se att du har fel.

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

[quote name=”Sgt. Stinger”][quote name=”downey”]Efter som 99% av Dator spelarna är 12 År

så inte kan det väll finas så många som kastar ut pengar på
Grafik till SPEL skillnad är Redigerings kort[/quote]
Snicksnack, det är bara att titta på medelåldern på steam för att se att du har fel.[/quote]

Exakt 🙂 jag är 50 år och hjälper till att höja medelåldern

Medlem
Kaleid

[quote name=”Morkul”]Första bra förslaget ifrån EU på mycket länge. I dagsläget har vi så pass bra grafikkort så det är dags för tillverkarna att börja tilla mer på strömförbrukningen. En del kanske tänker ”va fan, 10W hit och dit gör ingen skillnad” med ser man över hela EU så blir det ett antal miljoner datorer så blir 10W per dator en hel del.(observera att talet 10W är helt taget ur luften och går detta igenom ser det ut att bli betydligt mer än 10W per dator)[/quote] Det gör tillverkarna. Mitt hd 7750 tar ca hälften så mycket som mitt gamla… Läs hela »

downey
Gäst
downey

[quote name=”Sgt. Stinger”][quote name=”downey”]Efter som 99% av Dator spelarna är 12 År

så inte kan det väll finas så många som kastar ut pengar på
Grafik till SPEL skillnad är Redigerings kort[/quote]
Snicksnack, det är bara att titta på medelåldern på steam för att se att du har fel.[/quote]

Ungefär samma Ålders Intressen LÄNK:
http://www.prisjakt.nu/pryl/ovrigt/2816_rekordhoppet_pa_film_i_lego

Andreas G
Medlem

[quote name=”downey”][quote name=”Sgt. Stinger”][quote name=”downey”]Efter som 99% av Dator spelarna är 12 År

så inte kan det väll finas så många som kastar ut pengar på
Grafik till SPEL skillnad är Redigerings kort[/quote]
Snicksnack, det är bara att titta på medelåldern på steam för att se att du har fel.[/quote]

Ungefär samma Ålders Intressen LÄNK:
http://www.prisjakt.nu/pryl/ovrigt/2816_rekordhoppet_pa_film_i_lego%5B/quote%5D

Jag gillar både extremsport och Lego. Vad försöker du säga?

-Boris-
Medlem
-Boris-

[quote name=”Morkul”]Första bra förslaget ifrån EU på mycket länge. I dagsläget har vi så pass bra grafikkort så det är dags för tillverkarna att börja tilla mer på strömförbrukningen. En del kanske tänker ”va fan, 10W hit och dit gör ingen skillnad” med ser man över hela EU så blir det ett antal miljoner datorer så blir 10W per dator en hel del.(observera att talet 10W är helt taget ur luften och går detta igenom ser det ut att bli betydligt mer än 10W per dator)[/quote] Tillverkarna fokuserar redan på att hålla nere strömförbrukningen. Du kan inte ha kakan och… Läs hela »

Red33
Gäst
Red33

Tycker att det är dumt att begränsa bandbredden men när det gäller strömförbrukningen så ska man klart reglera denna i lag.
Förhoppningvis går detta igenom snabbare än snabbt. Är så ruskigt trött på alla kids och deras spel.

patrioten
Gäst
patrioten

jävla EU komunister skall läggas ner omedelbart o den fete barossa blatten skall skjutas, samt alla som håller med han.

Medlem
Kaleid

[quote name=”patrioten”]jävla EU komunister skall läggas ner omedelbart o den fete barossa blatten skall skjutas, samt alla som håller med han.[/quote]

Högern dominerar EU-parlamentet.

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”-Boris-”]Tillverkarna fokuserar redan på att hålla nere strömförbrukningen. Du kan inte ha kakan och äta den. Om du vill att utvecklingen ska ge svalare och svalare kort men inte behöver bara snabbare så köp bara kort från lägre segment. Ersätt ett 6970 med ett 7870, eller 7870 med ett 8770, sedan kanske 9670. Och jag lovar dig att strömförbrukningen kommer minska för varje generation. Sedan är det väl kanske inte miljövänligt att byta så ofta. Men om ett GTX 280 dör så är det väl bara att köpa ett budgetkort idag.[/quote] Med över 30-års erfarenhet av datorer och dess… Läs hela »

The Mutt
Medlem
The Mutt

Eller att iom förbudet mot glödlampor så helt plötsligt kom det en massa lampor som drog mindre ström och hade samma funktioner( som dimbara lysrörslampor) och färg som glödlamporna hade. MEN det är en mindre komplicerad process än att bibehålla funktionerna och prestanda i ett grafikkort och samtidigt sänka förbrukningen nämnvärt i dagens läge. Fast jag tror att det kan generera en bättre produkt i slutändan fast det kan bli problem under vägen.